Reinsalu: võltshalastus reeturi krokodillipisarate ees on kohatu (30)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Välisminister ning endine justiitsminister Urmas Reinsalu (Isamaa) leiab, et Tartu maakohtu otsus riigireetur Herman Simm vanglast vabaks lasta on arusaamatu.

«Olgugi et kohtul on selleks seaduse järgi pärast kaalumist voli ja kohus on seda põhjendanud, siis need põhjendused on minu jaoks arusaamatud,» ütles Reinsalu. Ministri sõnul oli Simm oma ametis andnud vande kaitsta Eestit ja tema ametiks oligi saladuste kaitse, kuid ta müüs meie ja liitlaste saladusi raha eest maha.

«Ainuüksi julgeolekunõuete hilisem muutmine maksis riigile 20 miljonit. Aga tuhanded Eesti inimeste ja liitlaste elud, mis ta ohtu seadis? Kui oleks tekkinud konflikt, oleks asjata surma saanud tema reedetud saladuste pärast paljud inimesed nii Eestis kui mujal. See pole nali! Reetur teadis, et oma tegudega võib ta esile kutsuda suure hävingu,» ütles Reinsalu.

Ministril on liitlaste ees piinlik. «Mul on piinlik ka liitlaste ees - nende saladuste reetmine on meie jaoks kuritegu, mille eest vabastame ennetähtaegselt, sest põhjenduse järgi spioon ei saa tulevikus enam saladustele ligi pääseda ja uue riigireetmise tõenäosus on kohtu loogikas väike? Selle loogika järgi ei peaks teda ju pärast vabastamist üldse vangi panema,» arutles Reinsalu, kelle hinnangul peab karistus riigireeturile teenima mitut eesmärki.

«Esiteks hirmutama tulevasi teisi reetureid. Teiseks olema kättemaks meie riigi poolt ja selles pole midagi häbeneda. Kõik riigid kohtlevad erilise jõuga riigireetureid ja see on põhjendatud. Omal ajal oli Simmil jultumust mind kohtusse kaevata, sest tõkestasin tema saatmise avavanglasse. Loodan, et prokuratuur praegu kohtu otsuse edasi kaebab. Omal ajal seadsin prokuratuurile muude ülesannete seas prioriteediks just riigivastaste kuritegude tõkestamise ning pärast Simmi arreteerimist esitasin riigikogule ettepaneku karistada spioone kuni eluaegse karistusega. Nüüd tuleb Raivo Aja ettepakute alusel seda edasi arendada. Võltshalastus reeturi krokodillipisarate ees on kohatu ja ei ole just eetilisest vaatenurgast mingilgi moel aktsepteeritav! Mõistame rahvana reeturi tuhat korda hukka!,» jagas Reinsalu oma seisukohta sotsiaalmeedias.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles