Suurem trahv täitureid ja notareid ei kõiguta

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Notarite suhtes algatatakse distsiplinaarmenetlusi harva ja veel harvem lõpevad need karistusega.
Notarite suhtes algatatakse distsiplinaarmenetlusi harva ja veel harvem lõpevad need karistusega. Foto: Peeter Langovits

Notaritele ja kohtutäituritele on plaanis lubada teha 2,5 korda suuremaid trahve, asjaosalisi jätab see külmaks, sest distsiplinaarmenetlusi algatatakse harva ja maksimumtrahvi kirjutatakse välja veel harvem.

Justiitsministeerium on saatnud kooskõlastusele eelnõu, millega muu hulgas ühtlustatakse kohtutäituri ja notari distsiplinaarkaristuse trahvimäärad advokaadi ja patendivoliniku omadega. Arvudes tähendab see, et kui varem sai notarile ja täiturile kirjutada välja kõige enam 6400 euro suuruse trahvi, siis muudatuse järel saaks trahv ulatuda 16 000 euroni.

Üldiselt muidugi maksimaalset trahvi välja ei kirjutata. Viimase kahe aasta jooksul on notarite suhtes tehtud kuus distsiplinaarmenetlust, millest viis lõppes mullu. Ainult ühel juhul trahviti notarit 6400 euroga.

Kohtutäiturite suhtes on tänavu lõpetatud neli distsiplinaarmenetlust, mis kõik lõppesid trahvi väljakirjutamisega. Keskmine trahvisumma on tänavu olnud tuhat eurot. Eelmisel aastal lõpetati kaks kohtutäituri distsiplinaarmenetlust, ühel juhul määrati kohtutäiturile 3200 eurot trahvi ja ühel juhul tagandati kohtutäitur ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles