Aleksei Lotman: emotsioon ja elurikkus (4)

Aleksei Lotman
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Aleksei Lotman.
Aleksei Lotman. Foto: Madis Sinivee

Tänane keskkonnaleht keskendub taas metsale. Pole midagi teha, mets kord juba on nõnda tähtis nii ökoloogiliselt kui emotsionaalselt. Majanduslikult ka loomulikult, kuigi metsamajandus ilma metsaökoloogiata pikalt toimida ei saaks, küll aga võiks mets oma loomulikku elu ka majandamata elada. Aga et me vajame puitu ja muud, mis metsast saada on, ei pääse ka majandamisest.

Keskkonnaminister Rene Kokal on metsaga seoses mõningaid mõtteid, mida saab lugeda kõrvalolevast intervjuust. Need hõlmavad raierahu laiendamist kaitsealadel olevatele erametsadele ja lageraieks lubatud lankide suurima pindala vähendamist. Tõsisemaks pöördeks minister vajadust ei näe.

Suured teemad seoses metsaga on seotud praegu väljatöötatava metsanduse arengukavaga. Pärast seda, kui selles vallas neli stsenaariumi välja käidi ja neid ka üsna hoogsalt mitmel pool tutvustati, pole avalikkusele nähtavaid suuri arenguid toimunud. Mis toimub kabinettides, vääriks enam avalikustamist.

Metsanduse arengukava koostamisel on erametsaomanikke esindanud eelkõige Erametsaliit. Nagu selle president Ando Eelmaa oma suvises intervjuus ütles, esindavad nad eelkõige oma liikmeid. Küsimus, kes esindab neid erametsaomanikke, kes liitu ei kuulu, on endiselt lahtine. Nagu uuringutest nähtub, ei pruugi nende seisukohad sugugi kattuda nendega, mida Erametsaliit esindab.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles