«Kõlab hästi – Siberis puhkusel!»

Raul Ranne
Copy
Šeregeši panoraam - ainuüksi selle vaate päras maksab Šeregeši kõrgematesse tippudesse turnida. Teine pool, see magusam osa,  on muidugi uhke laskumine.
Šeregeši panoraam - ainuüksi selle vaate päras maksab Šeregeši kõrgematesse tippudesse turnida. Teine pool, see magusam osa,  on muidugi uhke laskumine. Foto: Argo Karo

Nii kirjutab vastuseks hea kolleeg Neeme Raud, kui olen talle selgitanud, et just nimelt Siberis ma seekord puhkan. Ma pole vist ainus, kellele seda lauset üle lugedes meenub nurjatult lõbus sketš «Tujurikkujast». Mäletate?

Aga nali naljaks. Kui mu vana sõber ja hea matkakaaslane Roman suvel teatas, et novembris on tal plaan minna ekstreemse kallakuga reisile Venemaale, Kemerovo oblastis asuvatele Šeregeši suusamägedele, oli raske, tegelikult lausa võimatu keelduda. Ehkki suusataja olen vilets ja mu hellad põlved ekstreemsusi ei armasta. Kui mitte nüüd, siis millal veel ma Siberisse satun?! Niisiis, teele! Tallinn-Moskva-Novokuznetsk- Šeregeš. Umbes 4500 kilomeetrit lendamist ja pisut sõitmist.

Pean tunnistama, et eelhäälestus reisiks oli mõneti kõhklev. Mitte seepärast, et Siberiga seostuvad eestlastel paratamatult karm minevik ja muud minoorse noodiga mõtted. Kui mina mõtlen Kemerovo oblastile, siis täidavad pead ka näiteks vana krimiajakirjaniku mälestused Kemerovo kuritegelikust grupeeringust, mille liikmed Eestis kurjadel 90ndatel ja aastatuhande alguseski krimirubriikide täitmisel ohtralt ainest andsid. Ja kas mitte Novokuznetski kohta ei öeldud juba paarikümne aasta eest, et see on linn, mis mitte kunagi ei naera? Sest see oli toona morn tööstuslinn, kus väheseid rõõmuhetki pakkus kohalik tubli jäähokitiim Metallurg. Tööstuslinn on Novokuznetsk siiani. Aga äkki nüüd enam mitte nii morn?

Šeregeši kohta ei tea ma muidugi midagi. Aga kõiketeadev Vikipeedia annab teada, et see on äärmiselt inetute paneelmajadega täidetud pisike töölisasula otse rauakaevanduse kõrval. Lähemal uurimisel selgub, et naabruses laiutab ka umbes 800 kohaga range režiimiga vangla, mida, kui juhuslikult silma jäänud töökuulutustest järeldusi teha, vaevab krooniline tööjõunappus. Aga see kõik ei puutu asjasse. Šergeši suusakeskus, nii mõnus ja hubane, asub paar kilomeetrit eemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles