Brian Roraff: liitlased läbi tule ja vee – NATO 70 aastat hiljem (1)

, Ameerika Ühendriikide saatkonna ajutine asjur
Copy
Brian Roraff.
Brian Roraff. Foto: USA saatkond

NATO on elus ja parima tervise juures ning ühtne Euroopa selles eluliselt tähtis, kirjutab Ameerika Ühendriikide saatkonna ajutine asjur Brian Roraff.

Praegu, nagu ka aastal 1949, peab USA majanduslikult tugevat, hea kaitsevõimega ja lõimunud Euroopat üleatlandilise stabiilsuse ja julgeoleku tagamisel eluliselt tähtsaks. Eelmisel nädalal tähistasid NATO liikmesriikide juhid Londonis Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni loomise 70. aastapäeva ning tegid üheskoos plaane tulevikuks. Riigijuhid kinnitasid taas, et liit on tänapäeval sama oluline kui 1949. aastal – nii kaitsevõime tugevdamisel ning küber- ja hübriidohtudega võitlemisel kui ka vägede valmisoleku tagamisel ja juhtrolli võtmisel võitluses rahvusvahelise terrorismi vastu.

Olen terve oma ligi 20-aastase karjääri diplomaadina veetnud riikides, mis NATOsse ei kuulu. See on esimene kord, kui mul on olnud au teenida NATO liikmesriigis. Pean ütlema, et see, mida olen näinud, on muljet avaldav.

Alates Eesti liitumisest NATOga 2004. aastal, on see olnud Ameerika Ühendriikidele ning teistele liikmetele partneri ja liitlasena eeskujuks. Te teenisite meiega Iraagis ja Afganistanis, aitasite meil ränka koormat kanda ning Eesti kaitseväelased on meie vabaduste kaitsmiseks pidanud palju ohverdama. Pärast Venemaa ebaseaduslikku tegevust Krimmi okupeerimisel ja annekteerimiskatsel ning sissetungi Donbassi piirkonda tegi Eesti ettepaneku tuua oma territooriumile NATO suurendatud kohaloleku lahingugrupp, millesse praegu kuuluvad Ühendkuningriigi, Prantsusmaa, Taani ja Islandi sõjaväelased.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles