Postimees Berliinis Parteide siseheitlused kõigutavad Saksa valitsust

Bretty Sarapuu
, reporter, Berliin
Copy
Saksamaa sotsiaaldemokraatide uued juhid Norbert Walter-Borjans (paremal) ja Saskia Esken lubavad erakonnale uut tulevikku, mis eelkõige seisneb senisest vasakpoolsema suuna võtmises.
 
Saksamaa sotsiaaldemokraatide uued juhid Norbert Walter-Borjans (paremal) ja Saskia Esken lubavad erakonnale uut tulevikku, mis eelkõige seisneb senisest vasakpoolsema suuna võtmises.  Foto: Annegret Hilse / Reuters / Scanpix

Erakorralised valimised, kristlike demokraatide vähemusvalitsus või veel ligi kaks aastat ebakindlat koalitsioonivalitsust, mis riigi juhtimise asemel esitab ultimaatumeid ja klaarib erakondade siseasju. Sellised on Euroopa ühe juhtriigi ja suurima majanduse Saksamaa ees terendavad ebameeldivad tulevikustsenaariumid.

Nädalavahetusel toimunud Saksa sotsiaaldemokraatide (SPD) parteipäevad pidid andma vastuse sakslasi vaevanud küsimusele: kas liidukantsler Angela Merkeli juhitud valitsus jääb püsima või otsustavad sotsid valitsusest välja astuda?

Nimelt valisid sotsid nädal tagasi erakonna uuteks juhtideks vähetuntud poliitikud Saskia Eskeni ja Norbert Walter-Borjansi, kelle puhul oli kindlalt teada vaid see, et nende meelest peaks erakond liikuma seniselt tsentrikursilt rohkem vasakule ja et nad ei poolda sotside jätkamist Merkeli juhitud valitsuses. Lõplik otsus valitsuskoalitsiooni tuleviku kohta pidi aga sündima parteipäevadel.

Nädalavahetusel levis Twitteris nali, et sotside parteipäevadel lausutud rekordiline arv kordi: «Kui me koos valitsuspartneritega oma eesmärke saavutada ei saa, siis lahkume sellest koalitsioonist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles