Otse Postimehest ⟩ Aivar Kokk: tulumaksuvaba pensionitõus takerdus IT-lahenduste taha (4)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk (Isamaa) ütles saates «Otse Postimehest», et pensionäridele ei saanud teha erandkorras 550-eurost tulumaksuvabastust, sest Eesti IT-lahendused ei võimaldanud seda. «Oleks pidanud olema ka vastav tulumaksuprogramm, et pensionäridele oleks erandina 550 eurot olnud tulumaksuvaba. Seda ei suudetud poole aastaga lahendada,» selgitas komisjoni esimees.

Aivar Kokk ütles, et kõik valitsuserakonnad on pettunud sellepärast, et keskmine pension ei ole järgmine aasta tulumaksuvaba. «Kuid me peame täna siin kaamerate ees tunnistama, et me küll räägime e-riigist, aga IT-lahendusi ei ole kahjuks võimalik tihti nii kiiresti lahendada,» märkis rahanduskomisjoni esimees.

«Me teame, et sotsiaalministeeriumi valdkonnas, SKAIS 2-e arenduses, on kaheksa aasta jooksul tehtud palju apse. Sellest tulenevalt ei ole järgmisel aastal keskmine pension tulumaksuvaba,» rääkis Aivar Kokk ja lisas, et läbi indekseerimise 38 eurot ja 7 eurot erakorralist tõusu (kokku tõuseb keskmine pension 45 eurot) on siiski kõikide aega kõrgeim tõus.

Täpsustavale küsimusele vastates lisas rahanduskomisjoni esimees, et tulumaksuvaba 550-suurune erand pensionäridele, jäi ära IT-lahenduse puudumise tõttu. «Seda ei suudetud poole aastaga lahendada. Kuna SKAIS 1 programm ei võta vastu uut koormust, siis SKAIS 2 programmiga on täna kokku lepitud, et hiljemalt aastaks 2021 on see lahendus olemas. Kui me oleme siin järgmisel aastal samal ajal, siis loodame, et Eestis on jätkuvalt keskmine pension tulumaksuvaba,» avaldas lootust Aivar Kokk.

Täispikka intervjuud saate vaadata SIIT.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige ja endine rahandusminister Aivar Sõerd (Reformierakond) kommenteeris rahanduskomisjoni esimehe sõnu sotsiaalmeediakontol järgmiselt:

«Maksuameti infosüsteem, ehk e-maksuamet loodi juba 20 aastat tagasi. 1999. aastal oli pilootprojekt ettevõtetele ja 2000. aastal rakendus e- maksuamet täismahus, ka üksikisikutele. Algul oli tehnilisi tõrkeid, mis põhiliselt olid seotud serverite koormuse optimeerimisega. Maksuameti IT-süsteeme täiendati, kasutajate arv kasvas kiiresti ja põhilises osas ning enam-vähem samas funktsionaalsuses töötab e-maksuamet ka tänasel päeval,» selgitas endine rahandusminister.

«Samal ajal, koos e-maksuameti käivitamisega 2000. aastal, võttis maksuamet üle sotsiaalkindlustusametilt ka sotsiaalmaksu haldamise. Varem kogus sotsiaalmaksu ja pidas selle üle arvestust sotsiaalkindlustusamet. Alates 2000. aastast kogub ja haldab sotsiaalmaksu kuni tänase päevani Maksu- ja Tolliamet.

Sotsiaalkindlustusamet on arendanud oma SKAIS2 nimelist infosüsteemi juba kaheksa aastat ja valmis see saanud pole. Eesti probleem selles ongi, et erinevatel asutustel on väga erinev võimekus oma infosüsteemide arendamisel.

Ka seesama SKAIS2 oleks juba ammu tulnud liita Maksu- ja Tolliameti e-maksuameti infosüsteemiga ja arendada mõlemaid koos. E-maksuameti ja SKAIS2 funktsionaalsused on kaardistatud juba aastaid tagasi ja on tuvastatud, et kahe infosüsteemi kattuvus on väga suur,» ütles rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd ja lisas, et «jutt tulumaksuvabastuse takerdumisest IT-lahenduste taha on absurdne».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles