Erkki Bahovski: Sanna Marin – Soome uus nägu? (5)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Sanna Marin.
Sanna Marin. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/Scanpix

Vaatamata uuele ja huvitavale peaministrikandidaadile ei maksa väga suuri muudatusi Soome poliitikas oodata, kirjutab kolumnist Erkki Bahovski.

Soome ja eriti muu maailm läks elevile, kui sai teatavaks, et valitsevate sotsiaaldemokraatide volikogu valis pühapäeval järgmiseks peaministrikandidaadiks 34-aastase Sanna Marini. Tegemist on maailma noorima peaministriga, kuulutas rahvusvaheline meedia. Uude Soome valitsusse kuulub kaksteist naist ja seitse meest, mis isegi Põhjamaade traditsioone arvestades on üsna ebaharilik.

Sanna Marini peaministriks saamisega tekib mitu kiusatust. Esimene kiusatus on loomulikult kuulutada pööret Soome poliitikas, viidates tema noorusele ja soole. Lihtne oleks kirjutada, et Soome sai uue näo.

Teine kiusatus on võrrelda olukorda Eestiga. Sääraseid võrdlusi võis eile juba sotsiaalmeedias kohata – Eesti valitsuserakondade eesotsas ainult mehed, Soomes ainult naised. Siis veel oletus, kuidas Soome ja Eesti oleksid maailmale eeskujuks, kui neid riike juhiksid vastavalt Sanna Marin ja Kaja Kallas.

Kuid vaagigem neid kiusatusi veidi põhjalikumalt. Marin on tegelikult öelnud, et tema sugu ja vanus rolli ei mängi. Ta on küll end tõestanud, kui juhtis pikalt haiguspuhkusel olnud Antti Rinne asemel Soome sotsiaaldemokraate ja kuulus pärast seda ministrina ka valitsusse. Seega ei ole ta poliitikas mingisugune uustulnuk.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles