In memoriam: Keskpankur, kes seljatas kiire inflatsiooni (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Föderaalresreservi juht Paul Volcker 8. veebruaril 1984 USA senati komiteele aru andmas.
Föderaalresreservi juht Paul Volcker 8. veebruaril 1984 USA senati komiteele aru andmas. Foto: Arnie Sachs/ZUMAPRESS.com

Aastatel 1979–1987 USA Föderaalreservi presidendi ametis olnud Paul Volcker sündis 1927. aastal ja suri pühapäeval 92-aastasena. Kui tänapäeva keskpankurid võitlevad madala inflatsiooniga ning on surunud intressimäärad nulli lähedale või lausa miinusesse, siis lahkunud pikaajalise keskpankuri ajal oli olukord vastupidine. Inflatsioon oli väga kiire ning selle vastu võitlemiseks oldi sunnitud tõstma baasintressi 20 protsendini ja kõrgemalegi.

President Jimmy Carter esitas Volckeri USA Föderaalreservi (Fed) juhiks 1979. aasta augustis. Enne seda töötas ta neli aastat New Yorgi Fedis.

Tema ametisse asumine sattus ajale, mil USA majandus oli üsna kehvas olukorras. 1980. aasta märtsis ja aprillis oli inflatsioon tervelt 14,7 protsenti. Tarbijahindade ralli põhjusteks olid keskpanga lõtv rahapoliitika ja 1970. aastate alguse araabia maade naftaembargo, mis ajas kütusehinnad lakke.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles