Nädala mõte: ise tehtud jõulud

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Isetehtu on käesoleval aastal moes.
Isetehtu on käesoleval aastal moes. Foto: Toomas Huik

Kümmekond päeva enne jõule on pea täis muremõtteid, mida kõike veel vaja teha, et jõulud ometi kaunid tuleksid. Jah, muretsemine isegi ilusate asjade pärast on nii eestlaslik, aga muretseks seekord vähem.

Mulle nii meeldis kirjutada tänast lugu, kus Räpina Aianduskooli rahvas jagab nippe, kuidas kodu jõuluhõnguliseks sättida. Moes on taaskasutus ja isetegemine.

Jäävad ju sellest aastast kõige võimsamalt kõlama märksõnad, mis räägivad looduse säästmise vajadusest. Järgigem siis endi sõnu. Toome seekord poest vähem plasti koju ja leiame kasutust sellele, mis võib-olla juba äraviskamist ootab.

Lõputu jõuluaegne vaidlus on, kas loodussäästlikum on päris- või kunstkuusk. Tänasest lehest leiate neist kahest veelgi sõbralikuma kuuseidee. Lõigake metsaservast rohelisi oksi või kärpige aias neid, mis kevadel nagunii äralõikamist vajaksid, ja meisterdage ise jõulupuu. Kui seades kuuseokste asemel kasutada mändi, nulgu, kadakat või elupuud, kannatab säärane jõulupuu vähemalt nädalapäevad soojas toaski seista. Ja ehted leiate köögikapist või laste mänguasjakorvist.

Kuuse kõrval on kingitused teine jõulude lahutamatu osa. Tõsi, uus mood tõotab tuua hoopis kingitud jõulud. Facebookis jagatakse agaralt soovitusi tänavu ilma kinkideta hakkama saada. Jah, see on hea mõte täiskavanute puhul, kes teavad, et pakkide jahtimine on paras peavalu ja kes see ikka lähedastele niigi kiirel ajal lisastressi teha tahaks. Iga kell on parem, kui jõululaua ümber kogunevad stressita sõbrad-sugulased. Paremat jõulukinki ei oskakski välja mõelda. Kui teiegi seda mõtet jagate, las pealegi jääda kingisaamise elevus lastele, kogu aasta meile palju rõõmu toonud lapsed väärivad seda.

Kui aga siiski soovite oma kallitele ka kingiga näidata, kui väga neist hoolite, tasub lugeda meie kingituste lugu, kus heidame valgust, mida tänavu kingikotti varutakse. Rõõmustav on, et järjest enam hoolitakse tervisest ja pakkidesse leiab tee talutoodang.

Maaharijad ja loomakasvatajad püüdsid äsja streigiga poliitikutele selgitada, kui raske on neil konkureerida, kui teised riigid oma põllumehi rohkem toetavad. Kui Toompeal istujail on maarahva muret raske mõista, siis meie saame oma toetust puhta toidu kasvatajatele näidata küll. Varume tänavused jõulukingid kohalike tootjate lettidelt. See valik on üllatavalt rikkalik ja tervislikkusest pakatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles