Pätsi monument rajatakse Estonia teatri kõrvale (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
President Konstantin Pätsi monumendi asukoha skeem.
President Konstantin Pätsi monumendi asukoha skeem. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnavalitsus näeb president Konstantin Pätsi monumendi asukohana Estonia teatri kõrval Tammsaare pargis asuvat Uue Turu kinnistut.

Linnavalitsuse tänasel istungil vastu võetud määrus näeb ette ka Konstantin Pätsi mälestusmärgi korraldamise ning paneb paika konkursi žürii koosseisu. Žürii esimeheks määratakse Tallinna Ülikooli kultuuriloo ja kultuuriteooria professor Rein Veidemann ning aseesimeheks Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Ignar Fjuk.

Ka monumendile sobiva asukoha leidmiseks oli moodustatud komisjon, mis leidis, et mälestusmärgi asukoht Tammsaare pargis, ajaloolise Uue Turu kinnistul on piisavalt nähtav, et olla suurkuju vääriline ja pälvida avalikkuse tähelepanu ning tähenduslik, andes edasi Konstantin Pätsi seost samas paigas toimunud 1905. aasta poliitiliste sündmustega, milles Pätsil oli oluline osa. «Samuti on valitud asukoha puhul oluline ruumiline seos Estonia teatriga – just Estonias toimusid 100 aastat tagasi Konstantin Pätsi osavõtul koosolekud, kus kavandati Eesti Vabariigi väljakuulutamist,» põhjendas komisjon asukoha valikut.

«Sobivaim käsitlus ja vorm mälestusmärgile leitakse avaliku üheetapilise ideekonkursiga, mis on suunatud arhitektidele ja skulptoritele. Ideekonkursi ja mälestusmärgi teostamise korraldab Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet. Võistlustingimused koostas Eesti Arhitektide Liit. Ideekonkursi žüriisse kuuluvad lisaks kultuurivaldkonna ekspertidele Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu, MTÜ Konstantin Pätsi muuseumi, Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ning Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti esindajad,» seisab määruse seletuskirjas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles