Saar: Ratase valitsus on esimene valitsus, mis maksustab pensioni (11)

BNS
Copy
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Remo Tõnismäe

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Indrek Saare kinnitusel teeb valitsus 2020. aasta riigieelarvega vähemalt kahel moel ajalugu: maksustab keskmise pensioni ja eirab enneolematul moel igasugust pikemat vaadet tulevikku.

«Eelarve ühed suuremad puudujäägid on seotud pensionite ja eakatele antud lubadustega. Jüri Ratase teine valitsus on esimene valitsus, mis maksustab keskmise vanaduspensioni –  maksu tuleb tasuda pensioni sellelt osalt, mis on üle 500 euro. Kõik varasemad valitsused on ka majanduslikult kõige keerulisematel aegadel olnud pensionäride suhtes lugupidavamad,» ütles Saar enne eelarve lõpphääletust riigikogus.

Saare sõnul on piinlik ja ebaõiglane nii see, et Keskerakonna lubadus tõsta pensioni 100 euro võrra piirdus seitsme euro suuruse erakorralise pensionitõusuga kui ka see, et eelarve ei tee ühtegi sammu omastehoolduse probleemi leevendamiseks. «Ja kus on EKRE poolt laia suuga lubatud uus regionaalpoliitika, mis maal elu käima lükkab ja töökohti loob? Tühjagi,» rääkis Saar.

Saare hinnangul elab valitsus parimal juhul kahe aasta ehk valimiste rütmis ega mõtle Eesti tulevikule. Seetõttu ei leia järgmise aasta eelarvest ka strateegilisi, tulevikku suunatud otsuseid. «Juba kevadel hülgas koalitsioon teadusleppe, mille järgi pidi teadus-ja arendustegevuse rahastamine kerkima ühe protsendini SKT-st. Latt aeti maha ka õpetajate palkade puhul. Palgatõus küll tuleb, aga erinevalt eelmistest aastatest ei lähene me eesmärgile, et õpetaja miinimumpalk peab olema 120 protsenti Eesti keskmisest. Sellegi vähese palgatõusu tegemiseks ajab riik käe omavalitsuste rahakotti,» märkis Saar. «Et Eesti muutuks targemaks ja edukamaks tuleb just täna investeerida haridusse ja teadusesse. Muidu ei ole kuidagi võimalik loota, et saame ka tulevikus rõõmustada Euroopa usinamate õpilaste ja targemate õpetajate üle.»

Ühe vähese asjana teeb eelarves rõõmu see, et jaanuaris tõusevad lõpuks 13 aasta järel  puudega laste toetused  – keskmise ja raske puudega lapse toetus tõuseb kaks ning sügava puudega lapse toetus kolm korda. «See toimub aga tänu sellele, et vastava otsuse tegi riigikogu eelmine koosseis toonase sotsiaalkomisjoni esimehe Helmen Küti eestvedamisel,» tõdes Saar.

Sotsiaaldemokraadid ei toeta eelarvet, mis ei täida Eesti inimestele antud olulisi lubadusi ja varasemaid kokkuleppeid, ei aita piisavalt ühiskonna nõrgemaid liikmeid ega sea pikaajalisi eesmärke, lisas Saar.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles