Pühad pokaalis: Riesling, porter, mull

Britt Rosen
Copy
Sommeljeed Ketri Leis ja Helen Aasmann LoRe bistroos Kai keskuses.
Sommeljeed Ketri Leis ja Helen Aasmann LoRe bistroos Kai keskuses. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

«Võtan ühe toreda Rieslingu,» nimetab tänavu neljandat korda Eesti parima sommeljee tiitliga pärjatud Ketri Leis veini, mille ta traditsiooniliste jõuluroogade kõrvale avab. See moodustab seaprae ja hapukapsaga klassikalise kulinaarse koosluse.

Isegi siis, kui jõululaual valitseb ehteestlaslik maitsekarussell, kus on seapraadi ja hapukapsast, verivorsti ja pohlamoosi, marineeritud kõrvitsat ja piparkooki, võib sinna leida veinirüüpe, mis sobib saatjaks neile kõigile.

Eeskätt tasub pühadeks veini otsida nende maade veinimajadest, mille rahvusroad ei erine kuigivõrd eestlaste jõulutoidust ja sinna juurde sobiva keelekaste valmistamiskunst on pikkade traditsioonidega. Näiteks Saksa, aga ka Prantsuse Alsace’i ja Austria veiniaedade loomingust. «Enim on meid ajalooliselt mõjutanud Saksa köök, kus samuti süüakse palju sealiha ja hapukapsast,» annab esimesed vihjed neljakordne Eesti sommeljeede meistrivõistluse võitja Ketri Leis.

Kui restoranis Leib alustanud ja praegu Kai keskuse LoRe bistroo sommeljee meie traditsioonilise pühadeköögi peategelaste maitsed põhjalikumalt lahti harutab, kipuvad samuti kõik teed viima «sakslasteni». «Aga pigem sellise puuviljasemat stiili Saksa Rieslingu juurde,» märgib Leis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles