Tartu Uus Teater saab lisaraha, aga mitte soovitud ulatuses (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Tartu Uus Teater, Ivar Põllu.
Tartu Uus Teater, Ivar Põllu. Foto: Sille Annuk

Kultuuriminister Tõnis Lukas (Isamaa) vastas Tartu linnapea pöördumisele, et riik on stabiilselt tõstnud Tartu Uue Teatri toetust. Tartu linnapea ei näe, et pikemas plaanis oleks selline toetus jätkusuutlik. 

Tartu linnapea Urmas Klaas (Reformierakond) pöördus kultuuriministri poole, kuna Tartu Uue Teatri püsiv riiklik toetus on 128 000 eurot, samas Tallinna samalaadsetelt teatritel nagu Von Krahl ja VAT Teater on riigilt saadud toetus üle 400 000 euro.

Tõnis Lukas kirjutas oma vastuses Tartu linnapeale, et Uus Teater on kahtlemata tähtis teatripilti rikastav kultuuriasutus. «Seda silmas pidades on viimastel aastatel MTÜ Uue Teatri riigipoolne toetus stabiilselt tõusnud,» lisas minister. 

Kultuuriministeeriumi etendusasutuste tegevustoetuste komisjon on teinud teatrile ettepaneku tegevustoetuseks tuleval aastal 176 000 eurot. «Seega tõuseb etendusasutuse tegevustoetus ligi 50 000 eurot ning on üks suuremaid 2020. aastaks eraetendusasutustele planeeritud toetuse tõuse,» selgitas Lukas. 

Tartu linnapea tunnustab kultuuriministeeriumi otsust tõsta Uue Teatri toetust 50 000 euro võrra. «Kuid pikemas plaanis ei ole ka 176 000 euro suurune tegevustoetus regionaalse teatripidamise seisukohast jätkusuutlik,» lisas Klaas. 

«Oleme siiski optimistlikud ja loodame, et kultuuriministeeriumil on plaan, kuidas viia Tartu Uue Teatri kui ainsa riigi toega Lõuna-Eesti erateatri rahastamine võrreldavaks teiste (Tallinna) sarnaste erateatrite toetamisega,» loodab Tartu linnapea. 

Uue Teatri loovjuht Ivar Põllu ütles Postimehele, et praegu ei saa veel midagi kindlat väita. «Siin ei ole veel midagi kindlat, ei tea. Ootame ära, mis need lõplikud seisud on ja siis teeme plaane,» rääkis Põllu. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles