Video ⟩ «Tõe ja õiguse» produtsent: maailmas läbi löömiseks on vaja kontakte, meil on neid!

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Filmi «Tõde ja õigus» produtsent Ivo Felt ütles Postimehele antud intervjuus, et Oscari kandidaadiks saamisel mängivad rolli ka otsekontaktid. «Neid on vaja lihtsalt teada. Meie Oscari-kampaanias on sellel väga oluline roll,» selgitas filmiprodutsent. Tootmine on valmis ja nüüd tegeleb Ivo reklaamikampaaniaga, et ameeriklastele Eesti kultuuriloo linateost tutvustada. 

Filmi «Tõde ja õigus» produtsent Ivo Feltil on kogemust kolme nominatsiooni või eelvalikusse jõudnud filmile reklaamikampaania tegemisel. Postimehele antud intervjuus nentis Ivo, et võrreldes eelneva kogemusega linateosele «Tõde ja õigus» hoogtöö tegemine väga ei erine. 

«Oluline on see, et Ameerika filmiakadeemia liikmed saaksid filmi näha. Tutvustuskampaania on selleks, et otsustajad oleksid meie filmiga tuttavad ja saaksid seda näha,» selgitas filmiprodutsent.  

Linateose nähtavaks tegemiseks on meeskonnal olemas Ameerikas abilised. «Kõik meie filmidele tehtud kampaaniad, alates «Mandariinidest», oleme teinud koostöös ühe PR-agentuuriga. Selle aja jooksul oleme (meeskonnaga – toim) täitsa headeks sõpradeks saanud. Päris paljudes asjades toetume nende teadmistele ja nõuannetele,» ütles Ivo Felt ja lisas, et üksi oleks see väga raske.

Lisaks on kampaaniatöös olulised otsekontaktid. «Filmimaailm, nagu iga teine valdkond, on tegelikult ikkagi väike. On teatud inimesed, kes mingeid asju otsustavad ja teevad. Neid on vaja lihtsalt teada. Meie Oscari-kampaanias on sellel väga oluline roll,» põhjendas produtsent Felt.

Nii nagu filmi tootmine, maksab raha ka selle turustamine. Täna ei oska Ivo veel kampaania kogumaksumust prognoosida. «Praegu oleme sisenemas teise etappi (reklaamikampaanias – toim), ehk siis oleme pääsenud eelvalikusse (Oscari eelnimekirja rahvusvahelise filmi kategoorias – toim). Ma arvan, et meie esimese etapi eelarve oli umbes 40 000 – 50 000 euro vahel,» meenutas filmiprodutsent.

Teine etapp Oscari nominendiks jõudmisel pole samuti kergete killast. Ivo Felt tõi välja, et tänaseks on nominentide valimise reeglid muutunud. «Varem oli eelvalikust nominatsiooni saamisel 40-liikmeline komitee, ehk siis seltskond inimesi, kes vaatasid kandidaatfilme ühe nädalavahetuse jooksul ja siis otsustasid. Nüüd on filmiakadeemias uued reeglid. Täna saavad kõik akadeemia liikmed hääletuses osaleda,» selgitas filmimees ja lisas, et tema teada toimub hääletamine 7. jaanuarini ja 13. jaanuaril avalikustatakse nominendid.

Võib arvata, et igal aastal on Oscarite jagamisel oma nägu. Samas filmi «Tõde ja õigus» produtsent seda ei arva. «Filmid on väga erinevad. Kui võtta need kümme filmi (Oscari nominentide eelvalik rahvusvahelise filmi kategoorias – toim), siis seal on totaalselt erineva näoga filmid. Ma ei usu, et võiks öelda, et rahvusvahelise filmi kontekstis on igal aastal oma nägu. Filmid peavad olema tugevad ja seda nad on. Sealt edasi on nagu kunstimaailmas ikka – maitse asi,» võttis filmitootja kokku.

Tänaseks on ka teada, et film «Tõde ja õigus» (inglise keeles «Truth and Justice») on rahvusvahelise publiku jaoks 16 minutit lühem kui kodupubliku nähtud versioon. «Me üritasime filmi rahvusvahelise publiku jaoks natuke lühendada, jah. Me saime veerand tundi maha, 16 minutit. Tutvustasime Eesti rahvale seda lugu natuke pikemalt. Ma arvan, et seda on võimalik näidata ka natuke lühemalt. Lihtsalt selline «eestlaste-ekstra» on välja lõigatud,» ütles Ivo muigega ja nentis, et tegelikult on ka 2 tundi ja 30 minutit väga pikk film. «Nii tundus meile lihtsalt otstarbekam.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles