Põltsamaa roosiaia ees asuva maatüki tulevik on jätkuvalt lahtine

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Põltsamaa roosiaed. FOTO: Urmas Luik
Põltsamaa roosiaed. FOTO: Urmas Luik Foto: Urmas Luik

Selle kevade üks suuremat kaasaelamist toonud lugu puudutas Põltsamaa roosiaia kõrval asuvat riigile kuuluvat maatükki, millele roosiaed aastaid oma kollektsiooni laiendanud, aga nüüd soovis riik maa müüki panna.

Kui roosiaia perenaine postitas kevadel ühel nädalavahetusel Facebooki teate, et sai Maa-ametilt kirja korraldusega vabastada ja siledaks lükata maatükk, millel asub ligi saja roosiga kollektsioon, vallandus tõeline emotsioonide puhang.

Esmaspäeva hommikuks sai ta tuhandeid toetusavaldusi ja abipakkumisi, teiste seas ka paar kõnet Riigikogu liikmetelt, kes lubasid asja veel sama päeva jooksul korda ajada. Paraku pole asi siiani paigast liikunud.

Põltsamaa roosiaed laiub ettevõttele kuuluval 3,2 hektaril, aga vaidlus puudutas parkla kõrval asuvat 1000ruutmeetrist riigile kuuluvat platsi. Tegu oli omal ajal räämas maa-alaga ja roosiaia eelmised omanikud leppisid vallaga kokku, et heakorrastavad oma kuluga selle koha. Nii ongi roosiaed paarkümmend aastat maatüki eest hoolitsenud ja sinna pargiroose istutanud.

Viis aastat tagasi käskis riik esimest korda maatüki vabastada. Toona lahenes probleem tänu tormilisele meediakajastusele ja riik sõlmis roosiaiaga viieaastase tähtajaga reaalservituudi lepingu.

Kuna vahepeal keegi maatüki omandiküsimusega edasi ei tegelenud, kerkis probleem tänavu kevadel taas.

Nüüdseks on Keskkonnaministeerium, Maa-amet, Põltsamaa vald ja OÜ Eesti Roos arutanud, kuidas küsimust lahendada. Keskkonnaministeeriumi riigivaraosakonna nõunik Eike Pärnamägi ütles, et aprillis pakkus Maa-amet välja, et Eesti Roos võiks riigimaa vahetada talle kuuluva tühjalt seisva samaväärse maatüki vastu, kuid sellest Eesti Roos keeldus.

„Seejärel oleme vallaga arutanud alternatiivseid lahendusi,” nimetas Pärnamägi. „Neist üks oleks riigimaa vallale võõrandamine. Roosi kinnisasi on valla üldplaneeringu kohaselt tootmismaa. Tootmismaad lubab riigivaraseadus omavalitsusele võõrandada alla turuhinna: omavalitsus peab maksma 65% kinnisasja väärtusest. Seni pole vald selleks valmidust avaldanud.”

Põltsamaa vald tahaks kõnealust maatükki küll enda valdusesse, kuid tasuta.

Põltsamaa valla turundusspetsialist Raivo Suni rääkis, et Põltsamaa Vallavalitsus saatis augusti lõpus Keskkonnaministeeriumile taotluse, millega soovis kinnisasja tasuta otsustuskorras Põltsamaa vallale, kuid vastust sellele ettepanekule pole veel saanud.

Põltsamaa abivallavanem Karro Külanurm ütles, et ehkki ametlikku vastust veel pole, on suuliselt olnud kuulda, et tasuta üleandmist valla omandisse ei ole tulemas ja pakutakse võimalust riigimaa vallale võõrandada vastavalt seadusele. „Kuna täna ametlikku vastust ei ole, ei ole ka volikogu või komisjonid edaspidiseid võimalusi arutanud,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles