Postimees Strasbourgis: tunnustus uiguuri aktivistile ärgitab arutelu Hiina sanktsioonidest (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Hiinas vangistatud uiguuri majandusteadlase ja inimõiguste aktivisti Ilham Tohti tütar Jewher Ilham isa pildiga Strasbourgis Euroopa Parlamendi ees Sahharovi mõttevabaduse auhinda vastu võttes. Tohti saatuse kohta pole midagi teada alates 2017. aastast. 
Hiinas vangistatud uiguuri majandusteadlase ja inimõiguste aktivisti Ilham Tohti tütar Jewher Ilham isa pildiga Strasbourgis Euroopa Parlamendi ees Sahharovi mõttevabaduse auhinda vastu võttes. Tohti saatuse kohta pole midagi teada alates 2017. aastast. Foto: Patrick Seeger/Epa/Scanpix

Seistes eile Euroopa Parlamendi ees ja võttes oma isa, majandusprofessori ning uiguuri aktivisti Ilham Tohti nimel vastu tänavuse Sahharovi auhinna, meenutas tema tütar Jewher Ilham, kuidas tal oli kunagi kombeks isaga kurjustada, sest too kulutas kogu aja oma asutatud veebilehele, mille eesmärk oli luua mõistmist uiguuride ja han-hiinlaste vahel. Et tütart lepitada, töötas Tohti tihti lapse magamistoas, et nad saaks nii natukenegi aega koos veeta.

«Mu isa oli aus mees. Väga vapper ja positiivne. Veel enam, ta oli isetu. Ta pühendas oma elu uiguuride õigustele, aga mitte ainult – ta pühendas oma aega ka teistele rahvusvähemustele Hiinas,» rääkis noor naine alates 2014. aastast vangistatud isast, keda on kirjeldatud kui mõõdukat ja leppimismeelset häält dialoogis Hiina võimudega ja võitluses uiguuride tagakiusamise vastu. «Kui tal ka oleks ajamasin ja ta saaks kuus aastat ajas tagasi minna, siis ta ikkagi jätkaks seda tööd,» lisas tütar isa kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles