Theodor Sink: Estonian Cello Ensemble teeb muusikat, mis endale meeldib

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Tšellist Theodor Sink.
Tšellist Theodor Sink. Foto: promo

Koos Põhja Konna ja Vox Clamantisega teeb albumil «Hetk. InSpereeritud Tüürist» kaasa Estonian Cello Ensemble. Küsimustele vastab ansambli liige Theodor Sink.

Millal ja millise repertuaari esitamiseks on Estonian Cello Ensemble loodud?

Estonian Cello Ensemble loodi aastal 2014 ning koosneb kuuest Eesti noorema põlvkonna tipptšellistist. Ansambli eesmärk oli ja on siiani propageerida tšellomuusikat, laiendada tšelloansamblite repertuaari eelkõige eesti heliloominguga ning teha koostööd säravate interpreetidega. Seni oleme suutnud eesmärki ka edukalt täita, olles ette kandnud näiteks Tõnu Kõrvitsa, Veljo Tormise, Erkki-Sven Tüüri ja ka Arvo Pärdi muusikat. Põhiliselt mängime muusikat, mis endale meeldib.

Kuidas sattus tšelloansambel ühele plaadile Põhja Konnaga?

See projekt, millest on nüüd välja kasvanud Põhja Konna ja Estonian Cello Ensemble’i uus album «Hetk», sai alguse 2017. aasta Eesti Muusika Päevadel, kui Rasmus Puur tegi kuuele tšellole seade In Spe loost «Antidoloro­sum» ning Erkki Sven-Tüür «Päikesevenest». Kuna Tüürile hakkas meeldima mõte, et tšellod mängivad In Spe lugusid, jõudis see asi järgmisel aastal suurema kontserdini Leigo Järvemuusikal, kus tegi solistina kaasa Valter Soosalu. Ja seeläbi tuli hiljem mängu ka Põhja Konn.

Plaadil astub tšelloansambel üles koos vokaalsolisti ja/või kooriga. Milline kogemus see teile oli?

Külalisartistidega esinemine ei ole kogemusena otseselt uus, kuna oleme tegutsemisaja jooksul koostööd teinud ka teiste artistidega, nagu näiteks Kadri Voorand, Holger Marjamaa ning samuti Valtriga, nagu mainitud, oleme ansamblina varem tutvunud. Plaati ennast salvestada oli seevastu meile esmakordne ettevõtmine ja väga lahe elamus, eriti veel selliste kolleegide keskel, muusikast endast rääkimata.

Tšello katab instrumendina nii registriliselt kui ka värvi poolest väga paljude žanrite vajadusi. Temaga saab vajadusel mängida nii kõrgelt kui ka madalalt, nii karmilt kui ka leebelt. Minu meelest kõlavad tšellod plaadil väga veenvalt ja pean ka tõele au andma, et seaded on hästi tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles