Andrus Karnau: braavo, härra apteeker! (1)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Protest apteegirefomi jätkumise vastu. Ketiapteegid sulgesid päeva lõpuni uksed. Ülemiste keskuse Südameapteek.
Protest apteegirefomi jätkumise vastu. Ketiapteegid sulgesid päeva lõpuni uksed. Ülemiste keskuse Südameapteek. Foto: Mihkel Maripuu

Apteekide lühiajaline sulgemine protestiks pole erakordne, sest juba mullu juunis kasutasid ketiapteekrid sama vahendit. 29. oktoobril 2018 pani 55 haruapteeki kella kahest päeval oma uksed kinni. Toona protestiti nõude vastu, et rohkem kui 4000 elanikuga asulas ei tohi olla enam haruapteeke. Väljaastumine oli edukas, sest Keskerakonna, sotside ja Isamaa valitsus tühistas keelu, mis pidanuks jõustuma sel suvel. Ketiapteegid said aasta ajapikendust.

Kolmapäeval sulges uksed umbes neli korda rohkem apteeke, tähelepanu oli mitu korda suurem. Sellele eelnes dramaatiline hääletus Toompeal, kus reformi tühistav seadus kukkus «ootamatult» läbi. Protestimine ja oma õiguste kaitse on demokraatlikus riigikorralduses lubatud. See on üks osa vabast riigist. Keegi ei hakka trahvima Toompeale meeleavaldusele sõitnud traktoriste, isegi kui liiklusseadus keelab sõita kitsail vanalinna tänavail põllutöömasinatega, milles sinine kütus. Kui keegi oli tõesti hädas suletud apteegi pärast, siis võis ta kiirabi kutsuda ja oma rohu kätte saada.

Rahva tervis ei puutu apteekide tööseisakul asjasse, sest apteegireform ei korralda ravimite müüki, vaid omandisuhteid. Enamasti on linnades mitu rohupoodi kõrvuti ning umbes pool apteekidest ei protestinud uste sulgemisega. See tähendab ka seda, et umbes pool apteekidest on valmis apteegireformi nõudeid täitma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles