Aleksei Lotman: kelle oma on riigimets? (2)

Aleksei Lotman
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Aleksei Lotman.
Aleksei Lotman. Foto: Madis Sinivee

Küsimus on justkui triviaalne, riigimets peaks ju iseenesestmõista olema riigi oma, seega siis kõigi kodanike oma. Paraku paistab, et riigimetsa riigi nimel hoidma pandud Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) käsitleb riigimetsa enda omana.

Veel enam, vaikimisi paistavad sellega leppinud olevat teisedki riigiasutused. Justkui arvaksid mõisateenijad, et mõis kuulub mõisavalitsejale. Kui kusagilt mingit «süvariiki» üldse Eesti oludes otsida, siis just nimelt siit.

Oleme siin lehes korduvalt kirjutanud, et RMK raie kaitsealadel ei lähtu alade kaitsekorralduse eesmärkidest, vaid raiuja majandushuvidest. Selles lehes on juttu sellest, kuidas RMK tegevus asulate ümbruses seab ohtu kohaliku rahva õigustatud ootuse normaalsele elukeskkonnale.

Kui küsisin keskkonnaministrilt riigimetsa raie kohta kaitsealadel, sain vastuseks, et RMK talitab õigesti, lisaks veel veidi veidra tõdemuse kaitsealadel toimuva raie vajalikkusest, sest vastasel juhul suurenevat vältimatult puidu import. Millegi sellise väitmiseks peaks olema selged arvutused, kuid neid pole küll avalikkuse ette toodud.

Puiduimpordiga ähvaramisest on saamas üldse üks malakas metsade säästvat majandamist nõudvate inimeste nuhtlemisel. Selle abil tehti karikatuuriks ainus enam-vähem mõistlik stsenaarium, mida eksperdid metsanduse arengukava jaoks välja pakkusid, nn «karu». Ühtegi arvutust, mis näitaks, et meil ei ole võimalik puitu säästvalt kasutades praegusest väiksema raiemahu korral jääda metsa mõttes isevarustatuse piiridese, samas ei esitatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles