Salakaval haigus, mis teeb arstid pahaseks ja patsiendid vigaseks

Tiit Loim
, reporter
Copy
Indreku aastatepikkuse kannatustejada lõpus leiti tema põlvest borrelioosibakteri DNA. Pärast antibiootikumikuuri taandusid sümptomid kiirelt. FOTO: Erakogu
Indreku aastatepikkuse kannatustejada lõpus leiti tema põlvest borrelioosibakteri DNA. Pärast antibiootikumikuuri taandusid sümptomid kiirelt. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Ühel hetkel tundis Indrek päise päeva ajal, et nägu kaotab tundlikkuse. Edasi kael, õlad, käed, jalad. «Lõpuks nägin maailma, aga ma ei saanud midagi teha.» Arstid pidasid seda esmalt insuldiks. Ent seitse aastat kannatusi talunud meest vaevas hoopis salakavalam tõbi. Indrek pole oma kannatustes üksi – ebaõnne korral võib selle haiguse põdejaid oodata kadalipp, mille tagajärjel on osa neist suisa kaotanud usu arstiabisse ja ravivad end ise. Kes Bulgaaria, kes Tai antibiootikumidega.

Kui borrelioosile kiirelt jälile saab, vabaneb sellest märkimisväärsete hädadeta. Kui aga mitte ja ravi hilineb, võivad tagajärjed olla vägagi koledad. Järgnev lugu kirjeldab, millised vaevused borrelioosihaigeid tabavad ning kuidas haiguse keerukus toob kaasa olukorra, kus arsti juurest saadakse tihtipeale ravi asemel soovitus, et tasuks võtta valuvaigistit või pöörduda psühhiaatri poole.

Ühtlasi tuleb kohe rõhutada, et lugu on keeruline: kuigi inimeste vaevusi nad ei eita, ei saa suur osa järgnevalt kirjeldatud sümptomitest arstide sõnul olla põhjustatud borrelioosist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles