Kirss jõululaual: pardipraad

Britt Rosen
Copy
Jõulud võivad tulla: Evely Kasemaa-Lilleste, Tanel Lilleste ja tütar Emily ning nende pühaderoogade klassika- kalaterriin, õuntega täidetud ahjupart ja jõulumaitseline tiramisu.
Jõulud võivad tulla: Evely Kasemaa-Lilleste, Tanel Lilleste ja tütar Emily ning nende pühaderoogade klassika- kalaterriin, õuntega täidetud ahjupart ja jõulumaitseline tiramisu. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu kodurestorani Kirss Toidul söögituba on ka jõuluõhtul rahvast täis. Aga siis süüakse pere seltsis ja toidukaart pole sugugi nii muutlik nagu restoranis, vaid järgib pigem pikki peretraditsioone. Maja pererahvas, Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lilleste jagavad oma jõuluõhtu retseptiklassikat.

Pärnus, Rääma oja kaldal vaikse umbtänava lõpus ollakse jõuluõhtuks valmis. Maja särab hämarduva taeva taustal tuledevanikutes ja väikesele kuusele aknaorvas on värvilised pühadekuulid külge riputatud. Õuel ninaga õhku tõmmates pole enam mingit kahtlust: Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lilleste köögis lõhnab juba täitsa pühade moodi.

Külmkapist võetakse kalaterriin ja lõigatakse sellest piparkoogivormidega veatud rattad, ahjupart on küpsenud krõbepruuniks ja hapukapsapotti kallatakse maitse viimistluseks sorts pardirasva. Piparkoogitiramisu läheb samal ajal külmkappi tahenema.

See on Lilleste pere jõulusöömaaja peaproov, ekstra Arteri lugejatele.

Tänavu kogunevad ülejäänud pere ja sugulased jõuluõhtuks nende juurde. Rahvast tuleb kaugemalt ja lähemalt, räägivad Evely ja Tanel, keda Pärnus saadab suvepealinna esimeste ja seni ka ainsate kodurestoranipidajate kuulsus.

Paar kolis koos nelja-aastase tütre Emilyga Pärnusse poolteist aastat tagasi, enam-vähem sama kaua on nad pidanud oma suures söögitoas kodurestorani Kirss Toidul. Tanel on põline pärnakas, kel kohalikust kutsehariduskeskusest ka kokaharidus ja selja taga kümmekond restoranikoka aastat, muu hulgas ühes Norra ranniku kalarestoranis. Mereande leidub muide nende menüüs ühtelugu. Ääsmäel kasvanud Evely oli aga pikalt tallinlanna, tegi müügi- ja turundustööd, kuid armastas ka head toitu ja kokkamist. Ning kui kokku saavad päriskokk ja kirglik hobikokk, polegi väga imestada, et ühel päeval avavad nad kodurestorani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles