Katja Novitskova jälitav tulevik

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Maineka auhinna Preis der Nationalgalerie nelja nominendi seas oli ka Katja Novitskova. Berliinis Hamburger Bahnhofis saab tema töid näha veel ligi kaks kuud.
Maineka auhinna Preis der Nationalgalerie nelja nominendi seas oli ka Katja Novitskova. Berliinis Hamburger Bahnhofis saab tema töid näha veel ligi kaks kuud. Foto: Mathias Völzke/mathiasvoelzke.com

Jõulueelsel nädalal tundsin teist korda, et praegusaja maailmas ühe meie tuntuma kunstniku Katja Novitskova tulevikuvisioonid on mind otsekui salaja jälitamas.

Nõustun Merit Kopliga, Eesti kultuuriatašeega Berliinis, et kogu näituse kõige häirivama emotsiooni annab Novitskova «postinterneti kunst». Kõik väljasolev – alates Kumus nähtud robothällidest, millest on saanud meid, inimesi põrnitsevad ja tundub, et ise mõtlema hakanud organismid, kuni organismide bioloogiliste territooriumide kaardistusteni – otsekui rõhutab, et see AI (tehisintellekti) ja koodidega tulevik pole enam väga kaugel meist, kes astume õige pea selle sajandi kolmandasse aastakümnesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles