Kadri Hinrikus: tänane eesti laps on jõuluõhtul õnnelik

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Kadri Hinrikus
Kadri Hinrikus Foto: Facebook

Lastekirjanik Kadri Hinrikuse sõnul on pühad, ja just jõulupühad, tema kodus alati olemas olnud, nagu enamikul eestlastest, ka siis kui neid ei tohtinud pidada. Ja lapsed olid õnnelikud nende vaikselt peetud pühade ajal, nõukogude ajal.

«Probleeme on ju olnud igal ajal. On praegu. On olnud ju hoopis keerulised ajad – sõja-aastad, pärast-sõja-aastad. Aga seda, et nüüd me saame öelda, et vaat siis olid lapsed õnnelikud ja mingil kümnendil ei ole lapsed olnud õnnelikud, siis ma arvan et niimoodi me ei saa lähenda vist asjale,» rääkis lastekirjanik Kadri Hinrikus jõulude eelses raadio Kuku saates «Neeme Raud. Siin.» Peaasi on tema sõnul siiski vanemate armastus ja kodu soojus.

Pikemalt arutles Hinrikus teemal, kas tänastel lastel, keda ümbritsevad ju niivõrd paljud erinevad meediad – mobiiltelefonid, arvutid, televisioon – on üldse enam aega raamatute jaoks.

«Eks lapsed on ju erinevad ja erinevad on nad olnud igal ajal. Aga mina olen ikka läbi ja lõhki raamatu-usku,» ütles  Hinrikus. «Me oleme ju kuulnud kuidas hävingut ja kaost on ennustatud küll teatrile, küll kinole. Aga kõik on püsima jäänud. Minu meelest ei asenda raamatu lugemist mitte miski tegelikult.» Hinrikus ise on kirjutanud lastele 13 raamatut.

«Ma kirjutan tänapäeva lapse tavalisest elust. Mul on ilmunud mõned raamatud ka probleemsematest teemadest: lapsevanemad töötavad välismaal ja laps peab siin Eestis hakkama saama, või on tegemist olnud lahutusega ja laps peab selle teemaga kuidagi kohanema. Ma püüan kirjutada sellest, mis last tänapäeval huvitab, mis teda puudutab, millega ta kokku puutub.»

Ühe Hinrikuse viimase raamatu pealkiri on «Tohuvabohu». Mõneti kujundlik kirjeldus sellest, mis last tänases maailmas ümbritseb – tohutu valikuvõimaluste rohkus.

Kuid paljud eesti lapsed valivad ikkagi oma seltsiliseks ka lasteajakirja «Täheke», mille toimetajana Hinrikus töötab, mis tuleval aastal saab 60aastaseks ning ilmub seni aukartustäratavas tiraažis – ligi 7000 eksemplari.

Intervjuud Kadri Hinrikusega saab kuulata raadio Kuku veebilehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles