Udmurdi aktivist suri oma keele kaitseks (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Albert Razin oma viimaseks jäänud piketil 10. septembril Udmurtia parlamendi ees. Poolteist tundi pärast foto tegemist pani Razin end põlema.
Albert Razin oma viimaseks jäänud piketil 10. septembril Udmurtia parlamendi ees. Poolteist tundi pärast foto tegemist pani Razin end põlema. Foto: Pjotr Timoškin

Julia Razina räägib pikkade mõtlike pausidega: «Ma ei mõista teda hukka. Muidugi on meil nüüd raske. Aga ta ei saanud teistmoodi käituda.» Julia rääkis oma abikaasast, teadlasest Albert Razinist, kes pani end põlema protestiks poliitika vastu, mis tema väitel viib udmurdi keele kiire väljasuremiseni.

10. septembri hommikul tuli udmurtide seas legendaarne rahvuslane, 79-aastane filosoofiateaduste kandidaat Albert Razin Udmurtia parlamendi ette väljakule. Tal oli käes kaks plakatit: «Ja kui homme kaob mu keel, siis mina olen täna valmis surema!» ning «Kas mul on isamaa?».

See oli tema üksikpikett udmurdi keele kaitseks. Nagu tavaliselt, ei pööranud ükski udmurdi parlamendi liige ega teised ametnikud talle tähelepanu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles