Põlisrahvad kaitsevad Amazonast elu hinnaga (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kayapo hõimu pealik Raoni Rio karnevalil paar aastat tagasi. Euroopa Parlament esitas ta tänavu Sahharovi mõttevabaduse auhinna nominendiks aastakümneid kestnud töö eest Brasiilia indiaanlaste õiguste ja keskkonna kaitsmisel.
Kayapo hõimu pealik Raoni Rio karnevalil paar aastat tagasi. Euroopa Parlament esitas ta tänavu Sahharovi mõttevabaduse auhinna nominendiks aastakümneid kestnud töö eest Brasiilia indiaanlaste õiguste ja keskkonna kaitsmisel. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix

Amazonase vihmametsas on puude langetamine jõudnud viimase kümnendi ulatuslikema tasemeni ning mitte kunagi pole seal registreeritud nii palju põlenguid kui tänavu ja järjepanu tuleb Brasiilia maapiirkondadest ja põliselanike aladelt teateid mõrvadest. Hävitustööle on andnud eriti suure hoo paremäärmusliku Jair Bolsonaro esimene aasta Brasiilia presidendina.

«Paljudes kogukondades valitseb ebakindlus,» ütles usutluses Postimehele Patxon Metuktire, kes on tänavuse Sahharovi mõttevabaduse auhinna nominendi, kayapo hõimu pealiku Raoni lapselaps ja tegutseb sarnaselt vanaisaga keskkonnaaktivistina. «Meie ümber on kurjategijad, kes tahavad otsida võimalusi rikastumiseks, kes tahavad ära võtta nende kogukondade elu, need viimased ressursid, mis on veel alles.»

Samuti Sahharovi preemiale nomineeritud, Brasiilia Pará osariigist pärit keskkonna- ja inimõiguste kaitsja Claudelice Silva dos Santose sõnul on hirm nüüd Amazonase elanike pidev kaaslane.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles