Oliver Ait – mees, kes pööras ennast Aasia poole

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
 Oliver Ait Tokyo kesklinnas
 Oliver Ait Tokyo kesklinnas Foto: Neeme Raud

Enam ei räägita Hiina tõusust – Hiina on kohal üle maailma Aafrikast Ameerikani. «Nii et ongi Hiina sajand?» küsisin ühelt meie kõige teravapilgulisemalt selle riigi jälgijalt, majandusanalüütik Oliver Aidalt. «Mulle on see juba pikemat aega selge olnud,» vastas ta. «Ja nüüd saab üha selgemaks kogu maailmale.»

Oliver Ait on tegelenud Hiina vaatlemisega juba aastaid. Esmalt tegi ta seda Hiinas, nüüd Jaapanis elades. Nii et meie oma 21. sajandi mees! Ühes Tokyo kesklinna kohvibaaris kõnelesime tema pöördest Aasia poole – pivot to Asia, kui kasutada USA eelmise presidendi Barack Obama ajal välispoliitika leksikoni tulnud terminit, mis tähistab USA poliitikanihet varasemalt Euroopa suunalt Aasia, otseselt just Hiina poole.

Elad Tokyos, varem elasid Hiinas, millal otsustasid Eestist Hiinasse kolida ja mispärast?

2000ndate alguses, kui õppisin veel Tartu Ülikoolis matemaatikat, hakkasin huvi tundma investeerimispanganduse vastu ja läksin tööle LHVsse, mis toona oli veel Lõhmus, Haavel, Viisemann. Esialgu olin USA aktsiaturgude ja Wall Streeti analüütik, mingil ajal tekkis huvi araabia maade vastu, aga just siis hakkas Hiina vaikselt tõusma.

Hiina tõus algaski vaikselt. Ja siis korraga avastati, et ei olegi eriti neid, kes seda riiki tunnevad.

Tõesti, Eestis ei leidunud inimesi, kes suutnuks hiina keeles Hiina majandust või poliitikat analüüsida. Mind Hiina huvitas, hakkasin hiina keelt õppima. See keel meeldib mulle – väga filosoofiline, sügav, juurtega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles