Kümnendi lõpus on kliimaselgus veel väga kaugel (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Hollandi politseinikud konvoeerivad kaks nädalat tagasi Amsterdamis Schipoli lennujaamas toimunud demonstratsioonil kinni peetud kliimaaktivisti.
Hollandi politseinikud konvoeerivad kaks nädalat tagasi Amsterdamis Schipoli lennujaamas toimunud demonstratsioonil kinni peetud kliimaaktivisti. Foto: Robin Utrecht/AFP/Scanpix

Kuigi lõplikku statistikat ei ole veel olemas, on juba olemasolevate andmete põhjal selge, et peatselt lõppev kümnend on kõige kuumem, mida inimkond on kunagi mõõtnud.

Mööduv kümnend lähebki ajalukku muu hulgas ka kui kümnend, mil maailma riigid ja üldsus kliimaprobleemi tõsiselt teadvustama hakkasid. Kliimaprobleemiga on maailma riigid ÜRO eestvedamisel tegelenud juba aastakümneid – ÜRO kliimamuutuste raamkonventsioon sõlmiti 1992. aastal, selle järjed Kyotos 1997. aastal ja Pariisis 2016. aastal. Kui Kyoto leppele puiklesid mitu maailma suurriiki eesotsas Ameerika Ühendriikidega vastu, siis Pariisis võttis USA juhtrolli ja saavutati väidetavalt parim, mis sellistes oludes võimalik – nüüdseks on leppega liitunud peaaegu kõik maailma riigid, kuigi USA ise on poliitiliste muutuste tuules taas taandunud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles