Hiina põlve uueks loomas (26)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Hiina riigipea, parteijuht ja tiitli lingxiu (liider) kolmas omanik Xi Jinping tervitab Pekingis 1. oktoobril sõjaväeparaadi.
Hiina riigipea, parteijuht ja tiitli lingxiu (liider) kolmas omanik Xi Jinping tervitab Pekingis 1. oktoobril sõjaväeparaadi. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Hiina Rahvavabariigi lähituleviku ennustamiseks ei ole tõenäoliselt klaaskuuli vaja – üsna kindlalt võib öelda, et jätkatakse Xi Jinpingi poliitika kursil. Sisepoliitika märksõnad on endiselt Xi ajal alanud tsentraliseerimine ja Kommunistliku Partei kontrolli laiendamine. Omaette küsimus on selle juures piitsa ja prääniku tasakaal, kus liigse kruvide pitsitamise korral võidakse jõuda kriitilise piirini.

Kuigi maailma suurima majanduskasvuga suurriik Hiina «sünnitab» nädalas kaks miljardäri juurde, näitas riigi majandus lõppeval aastal jätkuvat jahtumistrendi ning kuue protsendi juurde jääv majanduskasv oli viimase 30 aasta kehvim. Järgmiseks aastaks prognoosib Davosis tippkohtumisi korraldav Maailma Majandusfoorum Hiinale 5,8 protsendiga veel madalamat kasvu. Ameerika Ühendriikide kehtestatud tariifid ning vähenenud eksport ja tootmine Hiina majandusele varasemaga võrreldavat õitsengut ei tõota.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles