Salihorski antikristus

Aleksander Tsapov
, ajakirjanik
Copy
Evgeny Morozov septembri lõpus Tallinnas esinemas.
Evgeny Morozov septembri lõpus Tallinnas esinemas. Foto: Tiit Tamme

Ma ei oska öelda, kuipalju huvilisi leidub mõtlejal ja digikapitalismi kibedal kriitikul Evgeny Morozovil Eestis, aga kaks vähemalt: president Toomas Hendrik Ilves ja siinkirjutaja. Ilves postitas hiljuti Twitterisse lingina Morozovi artikli Jeffrey Epsteinist ja tehnoeliidi moraalsest pankrotist. Nad mõlemad on ja on olnud seotud ka Stanfordi ülikooliga Californias.

Evgeny Morozov on öelnud, et tema eesmärk on integreerida arutelu kaasaegsest tehnoloogiast laiemasse poliitilisse, ajaloolisse ja kultuurilisse debatti, kus on pikem traditsioon ja rohkem intellektuaalset ressurssi, et meie ees seisvaid probleeme lahata.

Kui 2013. aastal ilmus tema raamat «To Save Everything, Click Here: The Folly of Technological Solutionism», siis postitas ta Twitterisse talle pompoossel moel: «Sellest raamatust tuleb mõelda kui granaadist, mille ma olen heitnud, et maad uurida. Viie aasta pärast tulen ma tagasi tankis.»

Goethe Instituudi korraldatud interdistsiplinaarne sümpoosion «Unboxing e-realities» kutsus kokku filmitegijad, kunstnikud, teadlased ja mõtlejad, et ühe päeva jooksul visualiseerida digitaliseerimisest tulenevaid probleeme ja lahendusi. Morozov oli kutsutud tegema peaettekannet «Digitaalne võim ja rahulolematus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles