Uuel aastal jõustub hulk seadusemuudatusi

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Aasta lõpus sünnitajad saavad osa hüvitisest järgmisesse aastasse üle kanda, et ei oleks sunnitud lisatulumaksu maksma.
Aasta lõpus sünnitajad saavad osa hüvitisest järgmisesse aastasse üle kanda, et ei oleks sunnitud lisatulumaksu maksma. Foto: Elmo Riig

Rahandusministeerium esitas kokkuvõtte oma haldusala seadusemuudatustest, mis jõustuvad 2020. aastal. Suurimad puudutavad tulumaksuseadust, kus parandatakse muu hulgas eelmise muudatusega kaasnenud topeltmaksustamisi. Näiteks võivad edaspidi aasta lõpus välja makstud sünnitushüvitise, lapsendamishüvitise või koondamishüvitise saajad osa hüvitisest üle kanda järgmisesse aastasse. Nii ei vähene nende maksuvaba tulu ja nad ei pea rohkem tulumaksu maksma.

Lisaks suureneb täiendav maksuvaba tulu lapse eest alates kolmandast lapsest 1200 euro võrra ehk 3048 euroni aasta kohta.

Ka võeti kuulda õiguskantsleri kriitikat ning muudatusega ei vähene täiendav maksuvaba tulu lapse eest, kui laps saab toitja kaotuse korral toitjakaotuspensioni või rahvapensioni. Residendi välismaalt saadud tulule, sealhulgas pensionile, kehtestatakse Eestis saadud tuluga võrdväärsed maksustatavast tulust tehtavad mahaarvamised. Mahaarvamisi saab teha täies ulatuses ka juhul, kui enamik tulust on saadud välisriigist.

Füüsilise isiku, mitteresidendi, lepingulise investeerimisfondi fondivalitseja ja aktsiaseltsifondi tuludeklaratsiooni esitamise tähtaega pikendati 30. aprillini ning tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaega 1. oktoobrini. Füüsilisest isikust ettevõtja avansiliste maksete tasumise piirmäära tõsteti 64 eurolt 300 eurole. Muudatusega ei maksustata erisoodustusena töötajate elu- ja töökoha vaheliseks transpordiks kasutatud ühistranspordi piletihinna hüvitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles