Ministeerium: eksamivalikut mõjutav õpetaja käitub ebaeetiliselt

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaupo Kott

Haridusministeeriumi teatel käitub õpetaja ebaeetiliselt, kui ta mõjutab õpilast mõne riigieksami tegemisest loobuma.


«Kindlasti ei ole õpetajate poolt eetiline mõjutada õpilasi loobuma ühest või teisest riigieksamist, eriti kui seda põhjendatakse vajadusega tõsta kooli keskmist tulemust,» ütles Postimees.ee'le haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Tiina Kivirand.

«Eksamite eesmärk on hinnata noorte teadmisi. Riigieksamite tulemuste alusel koolide hindamine, mis avalikkuse poolt eksamitele juurde poogitud, ei ole kindlasti nende eesmärk.»

Samas on Kiviranna sõnul õpetaja ülesanne õpilast rahulikult suunata, millises aines ta võiks riigieksami teha ja millises aines võiks ta riigieksamist loobuda, sest iga inimese võimed on erinevad ning õpetaja tunneb oma õpilase võimeid kõige paremini.

«Kuid tuleb rõhutada, et siin saab tegu olla üksnes suunamise ja nõu andmisega, mitte sundimisega.»

Ministeeriumil on teada mõne üksiku kooli üksikud õpetajad, kes on püüdnud mõjutada õpilasi loobuma riigieksamist mõnes aines. «Probleem ei ole kindlasti suur, kuid ta on olemas ning seda on küllalt raske hinnata, sest mõistetavatel põhjustel ei taha asjaosalised sellest rääkida,» rääkis Kivirand.

Ta soovitas riigieksamiteks valmistuvatel noortel mitte liiga kergesti järele anda. «Kui on kindel soov teha riigieksam mingis õppeaines, siis tuleb sellele soovile kindlaks jääda. Õpilane peab teadma oma õigusi ning oskama neid nõuda.»

Kiviranna sõnul on oluline lapsevanemate tähelepanu ja huvi oma lapse tegemiste vastu. «Kui laps tahab kindlasti mingis aines sooritada riigieksami, siis tuleb lapsevanematel oma järglast toetada. Probleemide korral (mis puudutab eksamite valimist), tuleks vanematel kindlasti võtta ühendust kooli juhtkonna ja kooli hoolekoguga.»

Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL) kutsus eile õpilasi üles lööma selja sirgu ning valima õpetajate-kooli vastuseisust hoolimata just sellised riigieksamid, mida neil endal tulevikus vaja läheb.

Liit väitis, et nendeni on jõudnud teateid juhtumitest, kus kool on avaldanud keskmistele ja nõrgematele õpilastele survet loobumaks mõne riigieksami valimisest, sest see langetaks kooli keskmist tulemust.

Tänavused riigieksamid tuleb ära valida 20. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles