Prokurör taotleb tegevväelasele tingimisi vangistust (1)

BNS
Copy
Railand Kask.
Railand Kask. Foto: Sander Ilvest

Harju maakohtus jätkus esmaspäeval kohtuvaidlusega protsess kaitseväe tegevväelase Railand Kase üle, kes süüdistuse järgi põhjustas ametialase hooletusega olukorra, mis lõppes ajateenijale vigastusi toonud plahvatusega; prokurör taotles Kasele tingimisi vangistust.

Prokurör Toomas Tombergi hinnangul on Kase süü tõendatud ning teda tuleb karistada üheaastase tingimisi vangistusega. Advokaat Kristjan Tuule hinnangul tuleb aga Kask õigeks mõista. 

Kohus langetab otsuse 12. veebruaril. 

Õnnetus juhtus mullu 23. aprillil Kuusalus kaitseväe polügoonil, kus 45-aastane Kask pidi vastutama selle eest, et laskeväljal oleks sõduritel turvaline olla. Samas sai aga polügoonil plahvatuses tõsiselt vigastada ajateenija, 20-aastane Lars. 

Hiljem selgus, et tol päeval vedeles polügoonil vähemalt 51 potentsiaalset taparelva, mis võisid iga hetk seal askeldavate noormeeste jalge all plahvatada. Need 40-millimeetrise läbimõõduga granaadid olid jäänud sinna laskeharjutustest. Kuna ala on soine, samblane ja seetõttu pehme, siis ei pruukinud lõhkekehad maha kukkudes plahvatada. Ideaalis otsitakse sellised granaadid üles ja tehakse kahjutuks, kuid paraku ei õnnestu neid alati leida. 

Prokurör Toomas Tomberg süüdistab Kaske ametialases hooletuses, mille eest maksimaalne karistus on kaks aastat vangistust. «Oluline hooletus ei eelda tahtlust, piisab vaid ettevaatamatusest,» märkis prokurör novembri alguses alanud kohtuprotsessil. 

Prokuröri sõnul pidanuks ohutusallohvitser Kask andma korralduse lahinglaskmise alguseks maa-alad üle vaadata, kuid seda ei tehtud. Kuigi oht, et nimetatud alal võivad olla ka demineerimata granaadid, oli tegelikult teada, ei määranud ohvitser ka liikumispiiranguid. 

«Ohvitser täitis oma kohustusi pealiskaudselt. Kase tegevus tekitas olulise kahju. Ohus olid elud. Ühe ajateenija puhul oht ka realiseerus,» nentis prokurör. 

Kask end süüdi ei tunnista.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles