Uuel aastal jõustub ligi 450 õigusakti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

1. jaanuaril 2012 jõustub ligi 450 seaduse ja üleriigilise määruse uute muudatustega tervikteksti, sealhulgas ligi 140 seaduse tervikteksti.

Ministeeriumite koostatud kokkuvõtet aastavahetuse päevadel jõustuvatest olulisema mõjuga õigusaktidest saab lugeda valitsuse kodulehelt.

Näiteks muutub uuest aastast avalikuks karistusregister, samuti tuuakse register siseministeeriumi juurest justiitsministeeriumi valitsusalasse. Siiski ei muutu piiramatult avalikuks kogu karistusregistri info – andmed alaealiste kohta, arhiiviandmed ning väärteokaristused, mis on väiksemad kui 200 eurot, on endiselt juurdepääsupiiranguga.

Jõustub ka uus halduskohtumenetluse seadustik, mis lahendab mitmed kitsaskohad. Näiteks kaovad uuest aastast mitmed senised tarbetud vormi- ja sisunõuded kaebuse esitamisele ning lihtsustatakse ka kaebuse muutmist. Esialgset õiguskaitset on võimalik taotleda juba vaidemenetluse ajal, samuti laiendatakse kohtu volitusi esialgse õiguskaitse kohaldamisel. Et soodustada senisest enam asjade lahendamist kokkuleppel, hakatakse juurutama spetsiaalset lepitusmenetlust kompromissi saavutamiseks, samuti on ette nähtud võimalus, et vastustaja võtab kaebuse õigeks.

1. jaanuarist tõusevad keskkonnatasude määrad. Näiteks tõuseb 20 protsendi võrra jäätmete ladestamise saastetasu 17,25 euroni tonni kohta (varem 14,38 €/t). Vee erikasutusõiguse tasumäärad suurenevad 10 protsenti, välja arvatud joogiks kasutatava mineraalvee ja ravivannimineraalvee eest (suurenemine vastavalt seitse ja kolm protsenti). Jahutusvee võtmise tasu muudest veekogudest ei kasva ja selle määr on 1,59 eurot 1000 kuupmeetri eest. Kõrgemad tasumäärad kehtivad 2015. aasta lõpuni.

Muutuvad ka mitmed kutseliste kalurite püügiõiguse ja harrastuskalapüügi õiguse tasud. Kutselistele kalapüügivõimalustele lisandub Ruhnu saare püsielanikele uuest aastast õigus püüda ühe veonoodaga. Võrreldes tänavusega väheneb aga angerjapüügiks mõeldud rivimõrdade ehk angerjarüsade piirarv kogu rannikumere ulatuses 15 protsendi võrra.

1. jaanuarist tõuseb tubakaaktsiis 10 protsenti, alkoholiaktsiis tõuseb alates veebruarist viis protsenti.

Samuti jõustub uus riiklik immuniseerimiskava, mis viib sisse 15–17–aastaste noorukite revaktsineerimise läkaköha vastu.

Uuest aastast lihtsustub ka ravimitega reisimine. Isiklikuks tarbimiseks kaasavõetavate erinevate ravimite nimetuste arv suureneb viielt kümnele. Seega võib Eestisse saabuv või Eestist lahkuv reisija alates 1. jaanuarist 2012 ilma ravimiameti loata kaasa võtta kuni kümme erinevat nimetust ravimeid (käsimüügi- ja retseptiravimid; välja arvatud narkootilised ja psühhotroopsed ravimid) ja iga nimetust kuni viis jaemüügipakendit.

Koos ajakohaste terviktekstidega on Riigi Teataja sel aastal avanud enam kui 4000 õigusakti.

Ülevaate 1. jaanuaril 2012 jõustuvatest õigusaktide terviktekstidest saab Riigi Teataja veebilehelt www.riigiteataja.ee jõustumisaja järgi otsides.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles