Rahandusministeerium on viimastel aastatel keskmist palka alaprognoosinud (1)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben ütles saates «Otse Postimehest», et Eestis on palgakasv viimastel aastatel olnud üllatavalt kiire. Lausa tasakaalust väljas, mistõttu on ministeerium siiani keskmist palka ka alaprognoosinud. «Nüüd üritame oma arusaamist töötasu kujunemisest korrigeerida,» lisas Madis Aben.

«Palgaprognoos on mitu aastat olnud rahandusministeeriumi jaoks väga problemaatiline. Meid on süüdistatud keskmise palga alaprognoosimises, mistõttu on mõningad töötajate rühmad, näiteks õpetajad, jäänud põhjendamatult väikese palgatõusuga. Põhjuseks on see, et mõningates asutustes võetakse palgaläbirääkimistel aluseks ka rahandusministeeriumi prognoos,» selgitas rahandusministeeriumi analüütik Madis Aben.

Rahandusministeerium prognoosib 2020. aasta keskmiseks palgaks 1500 eurot. See on ühtlasi ka kõige positiivsem hinnang. Postimehe toimetus ennustab 1459 eurot. Kõige vähem (1455 eurot bruto) pakub Redgate. 

«Maksuameti andmetel on kuni viimaste kuudeni olnud palgakasv üllatavalt kiire. Me oleme seda kasvu eelmistel aastatel üksjagu alaprognoosinud, mistõttu üritame oma arusaamist töötasu kujunemisest korrigeerida,» lisas Madis Aben.

Rahandusministeeriumi keskmise töötasu alaprognoosimise põhjus seisvat selles, et üldiselt ei nähta ette tasakaalustamatuste jätkumist. Täna on see Eestis tasakaalust väljas. «Hinnatakse seda, kus oleme praegu ja milline võiks olla tasakaalukoht. Antud juhul näiteks palgakulu suhe ettevõtte või kogu majanduse tasemel. Kui see suhe on läinud mingi aja jooksul tasakaalust välja, siis me eeldame, et see tasakaal millalgi taastub. Samas see tasakaalustamatus on õige mitmeid aastaid süvenenud,» põhjendas rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben.

Täispikka intervjuud vaadake SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles