Kliimamuutus lööb sakslaste juurdunud elu kõikuma (22)

Bretty Sarapuu
, reporter, Berliin-Tallinn
Copy
Kuigi kliimaaktivistid nõuavad Lausitzi kivisöetööstuse sulgemist kohe, mitte alles aastal 2038, ei ole Saksamaal praegu piisavalt tuulegeneraatoreid, et toota saaks vaid taastuvenergiat.
Kuigi kliimaaktivistid nõuavad Lausitzi kivisöetööstuse sulgemist kohe, mitte alles aastal 2038, ei ole Saksamaal praegu piisavalt tuulegeneraatoreid, et toota saaks vaid taastuvenergiat. Foto: Rainer Weisflog via www.imago-images.de/imago images/Rainer Weisflog

Kliimamuutustega võitlemine on kulukas, aga kliimakatastroof läheb maksma veel rohkem.

Kliimamuutustega võitlemine võib jätta sakslased ilma võimalusest kihutada suurte ja põrisevate autodega kiiruspiiranguta Autobahn’idel, leppida tuleb tuulegeneraatoritega silmapiiril ja suurte ümberkorraldustega tööstussektoris. Vajalike muutuste ellu­viimine pole odav, aga kliimamuutustega võitlemata jätmine on teadlaste sõnul mitu korda kulukam.

«Mitte millegi tegemise hind on palju kõrgem kui tegutsemise hind. Probleem on selles, et teise variandi puhul kandub kulu tulevikku. See on kulu, mille jätame oma lastele ja lastelastele,» ütles Posti­mehele üks Saksamaa juhtivaid majandusteadlasi Ottmar Edenhofer, kes juhib Mercatori kliimamuutuste uurimisinstituuti (MCC), mis nõustab kliima­küsimustes ka Saksa valitsust.

«Kliimamuutuste pidurdamise kulu tuleb kanda praegu. Küsimus on selles, kui isetu on praegune põlvkond oma laste ja lastelaste suhtes,» sõnas Edenhofer.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles