Jüri Luik: eks me seisame muidugi oma liitlaste kõrval (20)

Brita-Maria Alas
Copy
Kaitseminister Jüri Luik
Kaitseminister Jüri Luik Foto: Mailiis Ollino

Jüri Luige sõnul on tänane ÜRO julgeolekunõukogu arutelu Eestile kondiprooviks. Otsuste tegemisel lähtub Eesti suuresti liitlastest. 

Praeguses olukorras on USA välisministeerium soovitanud inimestel tungivalt pingerohkest piirkonnast lahkuda ja endine CIA juht Michael Morell usub, et suure tõenäosusega saab lähipäevil äreva olukorra keskmes surma Ameerika tavakodanikke. 

Jüri Luik sõnas tänaõhtusele «Aktuaalsele kaamerale», et Ühendriikidel oli õigus selliseks lükkeks riigi enesekaitse näol ja seda ÜRO harta järgi. Iraagi parlament kohtub pühapäeval, mil hakatakse arutatama USA vägede kohalolekut ja toimunud aktsiooni.

Kohapeal on ka Eesti väed, mistõttu Luige sõnul on oluline olukorda erilise tähelepanuga jälgida. ÜRO julgeolekunõukogu uue liikmena on olukord ministri sõnul Eestile uus kogemus: «Eestile on see esimene niisugune kondiproov, kindlasti väga keerulises küsimuses. Kuhu seal jõutakse ja mida seal hääletatakse, ja kas seal üldse hääletatakse, seda on praegu väga raske ennustada.»

Vastates küsimusele, kas Eesti peaks valima oma liitlaste valiku, isegi kui see ei ole eetiline, kommenteeris Luik, et Eesti seisaks oma liitlaste kõrval. «Siin tuleb arvestada, et droonide kasutamine, antud juhul oli just droonirünnakuga tegemist, ei ole midagi eripärast.» Luik nendib, et paljude terroristlike organisatsioonide juhid on varasemalt droonidega tapetud. USA oli Soleimani väeüksuse kuulutanud terroristlikuks organisatsiooniks.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles