Reinsalu: mööname ka Ameerika enesekaitse võimalust (8)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) rääkis «Aktuaalse kaamera» intervjuus, et USA kasutas Iraani revolutsioonikaardi välisoperatsioonidega tegeleva eliitüksuse Quds komandöri kindral Qasem Soleimani tapmisel oma enesekaitseõigust ning Eesti ei sea seda kahtluse alla. 

NATO pressiesindaja Dylan White teatas täna, et allianss peatas väljaõppe andmise oma missioonil Iraagis. Otsus tuli päev pärast Iraani revolutsioonikaardi kindrali tapmist Iraagis päev varem. Reinsalu selgitas, et NATO otsus tähendab seda, et NATO ei too nõustajaid ära, kuid nad ei osale enam nõustamistegevuses, väljaõppes. «Ohuhinnangu järgi missiooni juht leidis, et see on riskantne. Kahtlemata, see piirkond, kus praegu Ameerika Ühendriikide missioonis meie kaitseväelased on - kindlasti ohuhinnangud tehakse jooksvalt -, jääb akuutsest kriisikeskmest Bagdadis kõrvale,» ütles ta, lisades, et praeguse seisuga jäävad nad sinna. 

Küsimusele, kas Ameerika avas rahvusvahelises õiguses uue peatüki, kus senised kokkulepped on kõik tõlgendamise küsimus, ka Venemaale, siis Reinsalu ei arva, et kogu välissuhete tõlgendamine muutub. «Ma ei ütle, et see pretsedent on selline, et ta antud juhul muudab kogu rahvusvaheliste suhete ja ka ÜRO põhikirja tõlgendamise dünaamikat,» selgitas ta ja tõi näiteks, kui Ameerika vähendas oma kohalolu Süürias. Toona põhejdansid Ameerika Ühendriigid oma sõjalist missiooni Süürias, oli Iraagi kollektiivse enesekaitseõiguse teostamine Süüria territooriumil.  

«Kui me vaatame praegu seda pingete olukorda, kui palju on Iraan provotseerinud möödunud aastal, mis puudutab Hormuzi lahel laevade kinnipidamist, Ühendriikide drooni allalaskmist, mis puudutab Saudi Araabia õliväljade tulistamist, Hezbollah'i tegevust,» lausus Reinsalu intervjuus lisades, et USA-l on kahtlemata olemas oma enesekaitseõigus. 

«Ameerika Ühendriikide asjuriga ma olin eile kontaktis, ta on ka teavitanud sellest, et tegelikkuses neil oli luureinfot selle kohta, et kõnealune isik (Qasem Soleimani), keda see raketilöök tabas, plaanis Ameerika Ühendriikide vastu rünnakut. Nii et enesekaitseõigust nad kasutasid ja seda kuidagi Eesti Vabariik kahtluse alla ei sea,» selgitas Eesti välisminister. 

Reinsalu arvates on viimase dekaadi jooksul Pärsia lahe ümber olukord olnud pingestatud ja viimaste uudiste järgi on võimalus sõjaks. «Tuleb öelda, et teinekord ka kasutatakse reeskaleerimiseks just taktikalise eskaleerimise taktikat. Ma olen kindel, et kindlasti Ameerika Ühendriikide analüütikud tegelevad sellega,» vastas küsimusele, kas USA oli oma käiku piisavalt täpselt analüüsinud.«Kahtlemata on sõjalise konflikti praegune eskaleerumise võimalus täiesti reaalselt olemas.»

Esmaspäeval koguneb ka Põhja-Atlandi nõukogu, kus antakse liitlastele ülevaateid selles küsimuses. 

Küsimusele, kui tekib olukord, kus Eesti peab pooli valima, vastas Reinsalu, et Eesti tegutseb oma põhimõtete järgi, oma hinnangute järgi rahvusvahelisest õigusest ja kindlasti on solidaarne oma liitlastega ja kuulab tähelepanelikult arvamusi.

«Kindlasti me kuulame ka neid riike, kes meie liitlased ei ole. Ma olen järgmise nädala lõpul Julgeolekunõukogu istungil, on palutud ka Iraani esindajat oma seisukohti tutvustada. Nii et tegelikkuses Eesti kindlasti omab selget arusaama selles küsimuses ja kindlasti me mööname enesekaitseõiguse kehtivust ka Ameerika Ühendriikidele,» rääkis Urmas Reinsalu. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles