Kohalik vaade Horvaatia äpardunud peaminister saab uue võimaluse presidendina

Jure Brankovič
, ajakirjanik, Ljubljana
Copy
Horvaatia endine peaminister Zoran Milanović koos abikaasa ja toetajatega üleeile hilisõhtul Zagrebis tähistamas võitu presidendivalimistel.
Horvaatia endine peaminister Zoran Milanović koos abikaasa ja toetajatega üleeile hilisõhtul Zagrebis tähistamas võitu presidendivalimistel. Foto: Jurica Galoic/Pixsell/PA Images/Scanpix

Horvaatia rahvas valis üleeile riigi uueks presidendiks endise peaministri Zoran Milanovići, kes kogus umbes miljoni inimese toetuse ehk 100 000 häält enam kui senine riigipea Kolinda Grabar-Kitarović, kes on sunnitud piirduma ühe ametiajaga.

Tegu on tähtsa võiduga Horvaatia suurimale vasaktsentristlikule jõule Sotsiaaldemokraatlikule Parteile (SDP), sest pühapäeval 52,7 protsenti häältest kogunud Milanović on alles teine riigipea, kes tuleb nende ridadest.

Järjekordne tihe rebimine võidu nimel näitab ühtlasi seda, kui lõhenenud Horvaatia on, sest valimised riigis jagavad rahva alati sisuliselt kahte võrdsesse leeri. Suurlinnad ja Kesk-Horvaatia on vasakpoolsete kants ning rannik ja maapiirkonnad kuuluvad traditsiooniliselt parempoolsetele. Kui senine president Grabar-Kitarović 2015. aastal riigipeaks tõusis, oli tema edu veel napim kui Milanovićil üleeile – kõigest 0,7 protsenti ehk 32 500 häält enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles