Juhani Jaeger: poliitilisi debatte hoitakse «sauruse tasemel» (3)

Juhani Jaeger
Copy
Juhani Jaeger.
Juhani Jaeger. Foto: Sille Annuk

Poliitilistes debattides küsitakse liiga sageli «mis probleemi te lahendate?» ja jäetakse tähelepanuta, kui poliitika rajaneb maailmavaatelistel põhjendustel, kirjutab kultuurikorraldaja Juhani Jaeger (Isamaa).

Saurused surid välja sellepärast, et neil puudus n-ö soov olla midagi enamat. Soov või mitte, aga suuremõõtmeliste, kuid kesisevõitu intelligentsusega elajate allajäämine evolutsioonile on ajalooline fakt. Eluliste vajaduste hierarhia kohta võib üldistades öelda, et bioloogilised ja sotsiaalbioloogilised vajadused on omased kogu loomariigile (sh inimesele). Seevastu eneseteostusvajadus, hoiakud ja väärtused ning maailmavaade on omased üksnes inimesele, kes ainsana teadvustab oma soovi olla midagi enamat.

Eneseteostuseni jõudmiseks tuleb läbida vaheastmed. Vaid siis, kui madalama astme vajadused on rahuldatud, saame olla rohkemat kui sööv ja seediv, sugu jätkav ja soodsamale positsioonile trügiv organism – mis on omakorda seotud abstraktse mõtlemisega.

Eneseteostuse mootorid ja piirangud määratakse inimese hoiakutega. Osa neist omandatakse elu käigus empaatiavõime arenedes või ühiskondlike hoiakute omaksvõtmise teel, mistõttu ei ole näiteks enamik inimesi valmis konkurentsiheitluses teist tapma ning mõistab üldiselt hukka vägivalla ja kiusu.

Hoiakud ja väärtused mõjutavad meid isegi siis, kui me neid ei teadvusta, ning meil on soov neid laiendada ka väljapoole iseennast: oma perekonda, lähiringi, kogukonda ja ühiskonda tervikuna. Tunneme end mugavamalt ühiskonnas, mille väärtused ühtivad meie omadega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles