Ivan Makarov: venelaste kuldkalake ja eestlaste lõhkine küna (5)

Ivan Makarov
, kolumnist
Copy
Ivan Makarov.
Ivan Makarov. Foto: Erik Prozes

Aasta lõpus üllatas Postimehe tellitud Kantar Emori uuring: teiste rahvuste esindajad on Eesti riigiga rohkem rahul kui eestlased ise ehk 52 protsenti 37 vastu. See võib üllatada rahvusriike kui nähtust vihkava Prantsusmaa presidenti, kuid Eesti olusid tundvate inimeste jaoks on tulemus loogiline, kirjutab kolumnist Ivan Makarov.

Vene keelt kõnelevad eestimaalased võrdlevad oma elu ka Venemaale jäänud sõprade ja sugulaste omaga. Internetis on hiljuti levitatud Rossiiskaja Gazeta 12 aastat tagasi avaldatud Venemaa sotsiaalmajanduslikku arenguprognoosi aastani 2020. Sealse majandusministeeriumi dokumendis lubatakse saabunud aastaks venemaalaste keskmiseks palgaks 2700 dollarit, igale kolmeliikmelisele perele vähemalt sada ruutmeetrit elamispinda jpm. Meie venekeelsed kaasmaalased oskavad hinnata seda, et Eesti rohkete kaubanduskeskuste parkimisplatsid on päev läbi pilgeni täis, ega taha lõhkuda saavutatud heaolu järjekordse «2700-dollarise helge tuleviku» ja äralõigatud interneti nimel. Kuid põhjusi, miks Eesti rahvusriigiga on rohkem rahul ekrelased ja venekeelsed, on teisigi.

Mart Helme erakonnale on korduvalt ette heidetud Venemaa-meelsust. See eestlaste jaoks antireklaamina mõeldud väide mõjub venelastele hoopis reklaamina ning nii nagu nad koondusid sel põhjusel Keskerakonna taha, soosivad nüüd lisaks EKREt.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart naudib oma eelkäija Taavi Aasa kasvatatud magusaid vilju, uus buss nr 66 toob kaunile Reidi teele merevaadet nautima palju lasnamäelasi.

Erinevalt EKRE poliitikuid lausa hüsteeriliselt ründavast siinmail kasutust Yana Toomist peab Kõlvart kokkulepetest kinni ega halvusta erakonna koalitsioonipartnereid. Venelased aga teavad, mis hinnaga oma maine pärast paanitsev Toom jällegi Brüsselisse sai: ta ise toetas liitu EKREga.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles