Täppismeditsiin aitab ravile allumatu vähiga võidelda

Paula Rõuk
, terviseportaali reporter
Copy
Personaalmeditsiini eesmärk vähiravis on testide abil leida igale kasvajale omane genoomi muutus ning ravida haigust ravimiga, mis annab parima tulemuse. Genoomiuuringud Roche laboris.
Personaalmeditsiini eesmärk vähiravis on testide abil leida igale kasvajale omane genoomi muutus ning ravida haigust ravimiga, mis annab parima tulemuse. Genoomiuuringud Roche laboris. Foto: Roche

Suurem osa praegustest vähiravi meetoditest on kohandatud sobima paljudele patsientidele, kes jagavad pealtnäha sama haigust. Kõige uuemas geenimuutustel põhinevas meditsiinis kaldutakse aga arvama, et nii nagu iga inimene, on ka iga vähk unikaalne.

Vähki ravitakse sageli keemia­raviga, millega proovitakse tappa kõiki kiiresti kasvavaid rakke. Selle käigus tapetakse mõnikord ka terveid rakke. Uusima sihtmärgistatud ravi või bioloogilise ravi ning immuunraviga suudetakse hoolikamalt valida, millised rakud hävitatakse. Nii peatatakse ainult mutatsioonidega rakud, jättes terved rakud normaalselt kasvama.

Bioloogiline ravim töötab väga täpselt ja seetõttu on ka kliinilisi uuringuid nendega keeruline teha. Satutakse olukorda, kus vaid näiteks üks kümnest patsiendist saab ravimist kasu. Sellised katsetulemused tingivad olukorra, kus pole kasulik vastavat ravimit riigi haigekassa nimistusse võtta, sest kulutõhususe vaatepunktist ei ole selline kulutus mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles