Lasteaed sõdib kinnisvaraarendajaga (3)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Tulevase korterelamu krunt Luha ja Virmalise tänava nurgal Tallinna kesklinnas Uues Maailmas.
Tulevase korterelamu krunt Luha ja Virmalise tänava nurgal Tallinna kesklinnas Uues Maailmas. Foto: Eero Vabamägi
  • Kortermaja jätab mänguväljaku päikesest ilma
  • Imepisikesele krundile kerkib neljakorruseline maja
  • Lasteaed on arenduse vastu, ametnikud poolt

Tallinna Luha lasteaed sõdib kinnisvaraarendajaga, kes tahab lasteaia mänguväljaku kõrvale neljakorruselise maja ehitada.

Uue Maailma Luha ja Virmalise tänava nurga ja lasteaia tara vahele mahub 568 ruutmeetri suurune haljas kolmnurk, kuhu Euro Kinnisvaraarendus OÜ tahab ehitada neljakorruselise ühe maa-aluse korrusega kortermaja.

Plaanile on vastu nii lasteaia juhtkond ja hoolekogu kui ka naabermajade elanikud. Varem toetas neid ka haridusamet, mis muutus ühel heal päeval Saulusest Pauluseks ning asus arendaja poolele.

Luha 33d eskiis.
Luha 33d eskiis. Foto: TT Arhitektuuribüroo

Linnaplaneerimise amet teatas 2018. aasta novembri alguses, et üldise vastuseisu tõttu valmistatakse ette detailplaneeringu vastu võtmata jätmise eelnõu, veidi hiljem aga ametnike toon muutus. Arendajale esitati täpsustavaid küsimusi, paluti täiendavaid andmeid ja planeeringulahendus muutus ühtäkki vastuvõetavaks.

«Kuna argumendid on piisavalt põhjalikud ja uuringute tulemused vastavad normidele, ei ole haridusametil mõjuvat põhjust detailplaneeringu vastuvõtmisest keelduda,» ütles haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar.

Euro Kinnisvaraarendus OÜ juht Marko Süld rääkis, et planeering vastab nõuetele, ning et tema arvates räägib lasteaia hoolekogu seda, mida lasteaia juhataja neile ette ütleb. Juhataja ise keelduvat temaga suhtlemast. Hiljuti lasteaia juhataja kohusetäitjaks saanud Triinu Kustassoo ütles, et ei soovi teemat avalikult kommenteerida.

Lasteaia hoolekogu saatis möödunud aasta lõpus linnavalitsusele pöördumise, selgitades, miks maja ehitamine lasteaia kõrvale ei sobi: ehitusmüra, tolm, liiklusohutuse vähenemine ning veel hulk põhjuseid. Hoolekogu esindaja sõnul ei sobi lasteaiale ka arendaja pakutud võimalus üks mänguväljak teise kohta tõsta.

«Arendaja pressib mänguväljaku ümber tõstmist väga peale, aga see pole võimalik. Lasteaia krunt on niigi väike ja nad tahavad selle mänguväljaku ümber tõsta majandusalale, kustkaudu sõidavad autod ja tuuakse süüa. Pealegi pole põhjust midagi muuta, sest praegu toimib kõik hästi,» ütles hoolekogu esindaja, kelle sõnul soovib lasteaed planeeringu menetluse lõpetamist.

Leini Jürisaare sõnul on haridusamet põhjalikult tutvunud Luha 33 detailplaneeringu, liiklusmüra arvutuste ja insolatsioonianalüüsiga. Selle järgi ei ületa välisõhus leviv müra normi. «Ühtlasi tekitab planeeritav hoone lasteaiale liiklusmüra eest varjestuse,» ütles Jürisaar.

Kuna uus hoone jätaks lasteaia mänguväljaku poole valgest ajast varju, pakub arendaja viia mänguväljak teise kohta, mis oleks haridusameti meelest igati otstarbekas.

«Mõistame lastevanemate muret lasteaia normaalse toimimise pärast ehitamise ajal ning teeme kõik endast oleneva, et lastel oleks ka sel ajal lasteaias turvaline, kuid need üksikasjad lepitakse kokku projekteerimise ja ehitusloa taotlemise käigus,» lausus Jürisaar.

Tallinna haridusvaldkonda kureeriv abilinnapea Vadim Belobrovtsev mõistab igati Luha lasteaia hoolekogu ja lapsevanemate muret seoses Luha ja Virmalise tänava nurgale Uue Maailma asumis kavandatava kortermaja ehitusega. «Selline projekt võib lasteaia igapäevast tööd negatiivselt mõjutada, sellepärast oleme otsustanud, et lähiajal kohtuvad kõik osapooled, et jõuda võimaliku kompromissini, mis on meie kindel soov ja eesmärk,» ütles Belobrovtsev.

Kesklinna vanema Vladimir Sveti sõnul peab Luha 33 kinnistu omanik kindlasti arvestama sellega, et tema kinnistu naabruses on lasteaed. «Planeeritav hoone peab mõjutama lasteasutuse elu nii vähe, kui võimalik. Loodan, et lasteaia juhtkond, hoolekogu ja eraomanik suudavad siiski ühe laua taha istuda ja kompromissi poole liikuda. Kindlasti seisab ka Kesklinna valitsus selle eest, et selle protsessi mõju Luha lasteaia elule oleks minimaalne,» kinnitas Svet.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles