Kalda: Soleimani surm liidab Iraanlasi (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Martti Kalda
Martti Kalda Foto: Diana Unt

Eesti Idamaade uurija Martti Kalda rääkis «Aktuaalse kaamera» stuudios, et Iraani revolutsioonilise kaardiväe kindrali Qasem Solemaini surm liidab kõiki, ka valitsuse vastaseid iraanlasi.

Tema hinnangul on iraanlased leinas ühtsed ning tegemist on ühendava sündmusega, isegi neid, kes on valitsuse vastu. 

«Pärsias on alati olnud selline soov märterluse järgi, see ei ole seotud ainult šiiitluse ja isegi ainult islamiga, vaid see on juba islami-eelsest ajast. Märtreid nad kõvasti austavad,» selgitas Kalda.

Orientalist leiab, et Soleimani surm on mässulisteha hädas olnud Iraani juhtkonnale mõnes mõttes kui teatav teene ning Ameerika poolt kindlasti teatav viga. 

Iraanlaste jaoks oli Kalda sõnul Soleimani ideaalse sõduri kuvand: «Liitus armeega täpselt Islamirevolutsiooni ajal, sõdis Iraani-Iraagi sõjas edukalt ja vahepealsel ajal tegutses oma koduprovintsis oopiumikaubitsejate ning terroristide vastu, nüüd tegutses Iraani huvides Süürias, Liibanonis, Jeemenis ja Palestiinas.»

«Kui nad nüüd tõsiselt arvavad, et see on Ameerika Ühendriikide sõjakuulutus nende vastu, siis sõda ameeriklased saavad,» lausus Kalda, lisades, et ajaloos ei ole Iraan tavapäraselt jaganud asjatuid ähvardusi, aga ei ole ka alustanud ühtegi sõda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles