Iga teine muna tuleb piiri tagant

Kristina Traks
Copy
Eestis toodetud mune ei jätku ja lausa üle 50 protsenti Eestis müüdavatest munadest pärineb piiri tagant – Lätist, Leedust või Poolast, mõnikord ka Ukrainast.
Eestis toodetud mune ei jätku ja lausa üle 50 protsenti Eestis müüdavatest munadest pärineb piiri tagant – Lätist, Leedust või Poolast, mõnikord ka Ukrainast. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Enamik inimesi leiab, et puurikanade elu on üsna kurb. Ometi eelistame munaleti ääres seistes ikkagi just puuris peetavate kanade mune, kõige odavamaid.

Eestis tegutseb neli kohalikku suuremat munatootjat: Dava Foods, Lõuna-Eesti Talumuna, Linnu Talu ja Sanlind. Neist viimane on pärast salmonellat alles tootmist taaskäivitamas. Lisaks tegutseb hulk väiksemaid munatootjaid, sh mahemunade tootjaid.

Suurima siinse munatootja Dava Foods juhatuse liige Vladimir Sapožnin tõdes, et tarbijat huvitab vaid muna võimalikult madal hind. „Munade pakend ei ütle tarbijale palju, sest need on kõik eestikeelsed. Et teada saada, kuidas on kanu peetud ning kust munad pärinevad, tuleb vaadata munadel olevat templit,” selgitas ta. „Palju räägitakse küll lindude heaolust, kuid fakt on see, et 90 protsenti müügist moodustab endiselt puurikanade munade müük. Kui meil mõni jaekett räägib, et lähemate aastate jooksul lõpetab ta puuris peetavate kanade munade müügi, siis praeguses turuolukorras tundub see küll üsna võimatuna näiv ettevõtmine.”

Karp kõige odavamaid mune maksab poes umbes üks euro. „Munad on häbematult odavad,” leidis Sapožnin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles