Milline jõulupuu sobib aeda istutada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kanada kuused võib julgelt aeda istutada.
Kanada kuused võib julgelt aeda istutada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nii mõneski kodus seistakse nüüd pärast pühi küsimuse ees, mida peale hakata pottides kasvavate pisikeste jõulupuudega.

Aianduskeskused ja toidupoed pakkusid pühade eel kirjus valikus rohelisi puukesi. Mõnda neist saab edukalt aias edasi kasvatada, mõni on aga meie talvede jaoks liialt külmaõrn. Otsustamaks, kas teie jõulupuu võiks õues vastu pidada, tuleks teada, millega tegu. Kõige sagedamini müüakse jõulupuudena ebaküpresse, mida õue pigem istutada ei soovitata. Samal ajal võib rahulikult välja istutada kuuse, nulu ja kadaka sorte.

Näiteks Kanada kuusk „Conica” võib aja jooksul väga kauniks puuks kasvada. Tõsi, vähemalt esimestel aastatel on see väga hell kevadise päikesepõletuse suhtes. Seda tuleks istutuskoha valikul arvestada. Tasub valida koht, kuhu päev läbi päike otse peale ei paista, parim on mõõdukas vari.

Kui on soov puu kevadel aeda istutada, tuleks sellele nüüd leida võimalikult jahe ja valge koht ning mõõdukalt kasta. Puukest tuleb välja istutamise eel õuetemperatuuriga järk-järgult harjutada.

Ebaküpresside osas lähevad arvamused lahku. Mõned julgustavad õue istutama, teised peavad seda mõttetuks: puu võib küll kasvama minna, aga esimene korraliku pakasega talv võtab selle ära.

Kel meeldib katsetada, võib ebaküpressi aeda istutada, aga võib ka kasvatada toas potipuuna ja nii on jõulude ajal alati roheline puu omast käest võtta. Parem oleks leida valge ja jahe kasvukoht ning kasta korralikult, samuti meeldib neile okste piserdamine. Suveks võib puu õue või terrassile varjulisemasse kohta tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles