Iraagist Kuveiti evakueerunud Eesti kaitseväelane: olukord on muutunud väga pinevaks (21)

Andres Einmann
Copy
Tõnu Miil.
Tõnu Miil. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti kaitseväe Iraagi kontingendi vanem kolonel Tõnu Miil kolis täna varahommikul koos rahvusvahelise operatsiooni Inherent Resolve (OIR) staabiga Iraagi pealinnast Bagdadist Kuveiti.

Vanemstaabiohvitserina teeniv kolonel Miil ütles täna hommikul kaitseväele antud intervjuus, et Iraagis on pinged läinud väga suureks ja seetõttu otsustati inimeste turvalisuse huvides kolida staap ümber Kuveiti.

Praegu Iraagis viibiv väljaõppemeeskond koos eelmise ja praeguse kontingendivanemaga. Vasakult kolmas Eesti kaitseväe Iraagi kontingendi vanem kolonel Tõnu Miil, kes kolis täna varahommikul koos rahvusvahelise operatsiooni Inherent Resolve (OIR) staabiga Iraagi pealinnast Bagdadist Kuveiti.
Praegu Iraagis viibiv väljaõppemeeskond koos eelmise ja praeguse kontingendivanemaga. Vasakult kolmas Eesti kaitseväe Iraagi kontingendi vanem kolonel Tõnu Miil, kes kolis täna varahommikul koos rahvusvahelise operatsiooni Inherent Resolve (OIR) staabiga Iraagi pealinnast Bagdadist Kuveiti. Foto: Kaitseväe peastaap

«Bagdadis rohelises tsoonis olnud OIRi staabi kolimine Kuveiti on käinud juba mitu päeva. Mina isiklikult saabusin Kuveiti täna varahommikul. Praegu käib siin OIRI staabi ülespaneku organiseerimine,» ütles Miil.

Kolonel Miili sõnul oli eile Bagdadis suhteliselt rahulik, kuid arvestades öist raketirünnakut on olukord pinev. «Kõik indikatsioonid näitavad, et rünnakut organiseeris ja juhtis Iraan. See tähendab, et üldine olukord on läinud palju-palju pinevamaks,» ütles Miil.

Tema sõnul on Kuveidis praegu rahulik.

«Vähemalt mina ei tea, et siin oleks midagi juhtunud. Me nüüd lähipäevadel paneme uuesti staabi püsti ning hakkame oma tööd tegema vastavalt staabiprotseduuridele ja OIRi edasisi samme planeerima,» ütles Miil.

Miili andmetel on Al-Asadis teenivate Eesti kaitseväelastega kõik korras.

«Muud mul lisada ei ole praegu. Ei ole öeldud, et üksused hakkaksid otseselt Iraagist ära minema, pigem kindlustatakse neid positsioone, mis on ja üritatakse neid hoida nende üksustega, mis täna olemas on,» ütles Miil.

Kaitseminister Jüri Luik kinnitas, et Iraani raketirünnakus Iraagi õhuväebaasile Eesti kaitseväelased viga ei saanud.

«Saame kinnitada, et Eesti kaitseväelastega Iraagis on kontakt saavutatud ning ükski kaitseväelane ei ole viga saanud,» ütles kaitseminister Jüri Luik.

Juba mitme päeva jooksul olid Al-Asadi baasis kasutusele võetud kaalukad väekaitsemeetmed ning rünnaku hetkel ei viibinud Eesti kaitseväelased baasis.

Iraan tulistas ööl vastu kolmapäeva rohkem kui tosin raketti kahte Iraagi õhuväebaasi, kus baseeruvad USA ja koalitsioonijõudude üksused.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles