15 aastat pärast jaanuaritormi

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Päästjatel tuli koju või hotelli veelõksu jäänuid paadiga evakueerida.
Päästjatel tuli koju või hotelli veelõksu jäänuid paadiga evakueerida. Foto: Küllike Rooväli

Üleujutusohu korral koguneval Lääne päästekeskuse staabil oli viimati ärev õhtu alla kuu tagasi, kui järjekordse sügistormiga hakkas merevesi Pärnus kiiresti tõusma ja kriitiliseks piiriks seatud 180 sentimeetrist üle keskmise jäi puudu vaid seitse sentimeetrit.

Täna möödub 15 aastat jaanuaritormist. 2005. aasta esimese kuu alguses Eestit laastanud torm tegi enim kahju Pärnumaal. Üleujutuse tõttu evakueeriti seal kandis üle 200 inimese ning 13 viidi alajahtumise tõttu haiglasse. Orkaani mõõtu, kuni 37 meetrit sekundis möllanud tuul täitis öösel Pärnu rannaäärsed tänavad rinnuni ulatuva veega.

2005. aasta jaanuaritormi tekkepõhjusi ja tagajärgi on teadlased uurinud nii vahetult tulvavee järel kui ka hiljem, viimati projekti «Balt Coast» käigus. «Balt Coast» tegeles Pärnu ranna, Valgeranna ja Lottemaa võimaliku üleujutamisega lähimal sajal aastal. Jaanuaritormi käsitleti selles kui juhuslikku nähtust, mille sagedus on halvimal juhul kord saja aasta jooksul.

Sellegipoolest on Pärnu linnavalitsus hakanud üleujutusalale jäävate kinnistute detailplaneeringutes ja projekteerimistingimustes hoolikamalt nõudma hoonetele kõrgemaid sokleid, nii et need välistaksid hoonete veekahjustused üleujutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles