Erik Aru: lootus kiiremini rohkem tööd ära teha näib asjatu (1)

Erik Aru
, kolumnist
Copy
Erik Aru.
Erik Aru. Foto: Sander Ilvest

Statistika ei kipu toetama Soome peaministri ideed, et kogu töö saaks ära teha vähema arvu töötundidega, kirjutab kolumnist Erik Aru.

Kiiresti üle maailma levinud uudis, nagu kavatseks Soome uus, Sanna Marini juhitud valitsus lühendada riigis töönädala pikkuse neljale päevale ja tööpäeva kuuele tunnile, jõudis ka väärikamatesse uudisekanalitesse. Ilmselt polnud keegi vaevunud kontrollima, kas see ka tõele vastab.

Nojah, sellega on tegelikult nii, et Marin käis suvel tõesti Soome sotsiaaldemokraatliku partei 120. aastapäeva üritusel välja mõtte, et töönädala võiks lühendada neljale päevale või tööpäeva kuuele tunnile – lootuste järgi peaks siis kasvama töötunni tootlikkus ja kogu töö tehtaks lühema ajaga ikkagi ära. Tema valitsuse töökavasse see aga ei kuulu.

Nüüd võiks muidugi kurta libauudiste aina kasvava leviku ja ajakirjanduse kvaliteedi languse üle, kuid see oleks asjata. Sellised uudised on alati kulutulena levinud ja jäävadki levima, sest inimesed usuvad neid instinktiivselt. Kuskilt tuleb atraktiivne noor, pealegi veel naine, ja mõistagi tahab maailma parandada. Kes peab seda heaks ideeks, kes suureks lolluseks, kuid kõigile tundub see automaatselt tõene, sest vastab nende eelarvamustele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles