Kuldgloobusi pälvinud meisterlik sõjavaatemäng

Andrei Liimets
, filmikriitik
Copy
Kapral Schofieldi (George Mackay) jooks läbi ründava jalaväe filmis «1917» on äärmiselt mõjuv ja tehniliselt meisterlik.
Kapral Schofieldi (George Mackay) jooks läbi ründava jalaväe filmis «1917» on äärmiselt mõjuv ja tehniliselt meisterlik. Foto: Filmikaader

Sõjafilmide küllastunud žanris püünele pääsemiseks tuleb teha midagi sisuliselt või vormiliselt silmapaistvat. Värskelt kaks kaalukaimat Kuld­gloobust võitnud «1917» hiilgab viimasega: kaks tundi näivad kulgevat ühe, täpsemalt küll kahe ülipika stseenina.

Tuntud nimedest «1917» juures puudust ei tule. Lavastajatoolil istub 1999. aastal «Tabamatu iluga» viis Oscarit, sealhulgas lavastajatöö ja filmi eest võitnud Sam Mendes, kelle vanaisa mälestustel film põhineb. Episoodilistes rollides astuvad ekraanile tunnustatud briti näitlejad Colin Firth, Mark Strong, Andrew Scott ja Benedict Cumberbatch.

Peaosadesse on see-eest valitud laiemale publikule võrdlemisi tundmatud nimed: kõrval­osaga «Kapten Fantastilises» tähelepanu pälvinud George MacKay ja West Endi teatrilavadel Billy Elliotina üles astunud Dean-Charles Chapman.

«1917» tõelises peaosalises pole aga kahtlust, see on elavast legendist operaator Ro­ger Deakins. 70-aastase inglase nimi seostus alles hiljuti õnnetu arvuga 13 – just nii mitu korda oli ta ilma ühegi võiduta nomineeritud parima operaatoritöö Oscarile, sealhulgas kuulsate linalugudega «Shawshanki lunastus», «Fargo» ja «Ei ole maad vanadele meestele». Tunamullu saabus kauaoodatud esimene kuldmehike «Blade Runner 2049» lummava pildikeele eest.

Mendesel ja Deakinsil on see juba neljas koostöö pärast Lahesõjast rääkivat «Kahuriliha», draamat «Mässajate tänav» ning ühte parimat Bondi-seiklust «Skyfall». Tehnilise keerukuse mõttes on «1917» isegi geeniusele nagu Deakins uuel tasemel proovikivi. Vaataja heidetakse koos peategelastega otse Põhja-Prantsusmaa kaevikutesse, kus kahele reamehele usaldatakse ülesanne viia oma väeosale teade, et vaenlase taandumine on näiline ning tegemist on pikalt plaanitud lõksuga. Kell tiksub neile halastamatult kuklasse, kuna järgmisesse hommikusse on plaanitud pealetung, mis päädiks 1600 sõdurile sisuliselt enesetapuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles